Tokaj-Zemplén Térség: 149,5 milliárdos fejlesztés valósul meg

Haladéktalanul elkezdjük a Tokaj-Zemplén Térség fejlesztését szolgáló kormányzati intézkedések végrehajtását: egyeztetjük az ehhez szükséges pénzügyi keretrendszert, az első erre alkalmas időpontban összehívjuk a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanácsot és a feltételek megteremtése után elindítjuk a közbeszerzési eljárásokat” – közölte Wáberer György, a térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos azt követően, hogy Magyarország Kormánya határozatban rendelkezett a fejlesztési program elfogadásáról. A kormánybiztos hozzátette, hogy számos projektet sikerült úgy előkészíteni, hogy azok akár már 2021 tavaszán a kivitelezés fázisába léphetnek. „Az érintett polgármesterekkel és országgyűlési képviselőkkel összefogva minél előbb minél több kézzelfogható eredményt szeretnénk elérni a lakosság életminőségének javításában” – hangsúlyozta.

Wáberer György a 149,5 milliárd forintos kormányzati fejlesztést olyan átfogó felzárkóztatási folyamatként jellemezte, amely valóra váltja a térségben élők évszázados törekvéseit. Hosszú távon biztosítja a fenntartható fejlődést, növeli a régió népességmegtartó erejét, megállítja és visszafordítja az elvándorlást, javítja az életfeltételeket. Mint mondotta, a beruházások ezeknek a céloknak az érdekében a világörökségi kultúrtájra építve gazdagítják a meglévő értékeket és a borászati gasztronómiát. A fejlesztések a térséget hazánk – Budapest és a Balaton után – legjelentősebb turisztikai régiójává emelik.

A koncepció meghatározó eleme a közlekedési hálózat fejlesztése a régió gyors és minőségi megközelíthetőségének megteremtése érdekében. Ezen belül kiemelt cél egy körpanoráma kerékpárút kiépítése, amely összekapcsolja a Zempléni-hegység természeti és kulturális desztinációit és megteremti a Trianon által megszakított összeköttetést Kassa és Tokaj között. A megvalósítás első üteme a Tokaj-Sátoraljaújhely vonal, amely rácsatlakozik a jelenleg futó Mád-Tokaj Kopasz-hegyet megkerülő kerékpárútra. Itt már zajlik a nyomvonalak felmérése.

A jövő év első felében megkezdődhet a Tarcalon működő Tokaji Kutatóintézet Szőlészeti és Borászati Kutató fejlesztésének II. ütemének megvalósítása is.

A turisztikai vonzerő növelése érdekében javulnak a minőségi vendéglátás feltételei, emelik a gasztronómiai, a borászati és a szálláshelyek szolgáltatásainak minőségét és emellett számos páratlan látványosság is megvalósul. Ilyen lesz például a Tokaj belvárosát a Kopasz-hegyi kilátóval összekötő libegő, a sátoraljaújhelyi Várhegy és a Szárhegy között épülő 700 méter hosszú gyalogos függőhíd. A tervek között szerepel nosztalgia gőzös, több Bodrog-parti kikötő. Sárospatakon létrejön Magyarország borászati képzési központja, bortemplom épül Sátoraljaújhelyen, a Tokaj brand márkaerejének erősítését pedig szerteágazó intézkedések szolgálják majd.

Wáberer György végezetül hangsúlyozta, hogy a kormányhatározat által kínált történelmi esély maradéktalan kiaknázásához minden érintett összefogása szükséges.

Dr. Hörcsik Richárd, az abaúji és zempléni térség Fideszes országgyűlési képviselője kifejtette: az Abaújszántótól Tállyán, Erdőbényén, Tolcsván és Sárospatakon át Sátoraljaújhelyig húzódó borvidéket nyilvánvalóan kiemelt figyelem illeti meg, hiszen olyan páratlan adottságokkal rendelkezik ez a vidék, amely hazánk hírnevét is nagyban alakította és alakíthatja ma is. Nemcsak Hegyalja, hanem egész Zemplén számára is lehetőséget jelent az előre lépésre, hogy a Kormány – egyfajta kezdő lépésként – még a járványtól sújtott időben, ennyi nehézség közepette is komoly forrásokat biztosít a számunkra.

Ez a komplex program 41 településen támogatja fejlesztések megvalósítását, e települések közül 31 a választókerületemben található. Tokaj-Hegyalján a már korábban elkezdett sikeres újhelyi és pataki turisztikai beruházásokat olyan nagyszabású fejlesztések követik, amelyek látványosan növelik a térség turisztikai vonzerejét csakúgy, mint a régen várt útfelújítások, kerékpárútépítések és a dűlő-utak rekonstrukciói.

Külön öröm számomra, hogy a térség északi és nyugati részén lévő települések sem maradnak ki a programból: például a jobb napokat látott kékedi Melczer kastély „életre keltése”, a telkibányai, gönci, vizsolyi, regéci és a hollóházi turisztikai attrakciók, vagy a Hernád vadvízi élményprogram tervezése arra bizonyíték, hogy Tokaj varázsa Abaújra is kisugárzik. A képviselő hozzátette: ez a program nagyszabású fejlesztést kíván megvalósítani, amely jobbá teszi az itt élők mindennapjait, olyan minőségi munkahelyeket hoz létre, amelyek visszacsábítják a fiataljainkat és amely által még több hazai és külföldi látogatót vonz majd ez a páratlan élményeket nyújtó térség.

Dr. Koncz Zsófia, a térség frissen megválasztott országgyűlési képviselője elmondta, hogy nagy öröm számára, hogy a soha nem látott volumenű fejlesztésnek köszönhetően Tokaj-Hegyalja történelmi mérföldkőhöz érkezett. A fejlesztési csomagnak a választókerületének 10 települése a része, a Világörökség magterületein keresztül (Bodrogkisfalud, Bodrogkeresztúr, Tokaj, Tarcal, Mád, Mezőzombor), a Hegyalja kapujában lévő településekig (Szerencs, Bekecs, Legyesbénye, Monok). A fejlesztések munkahelyeket teremtenek, amelyek a fiatalok helyben maradását és az itt élő emberek lehetőségeinek bővítését is segítik. A turisztikai és a szálláshely fejlesztések hozzájárulnak a helybeli értékesítések növeléséhez.

A hegyaljai települések olyan színvonalas turisztikai attrakciókkal büszkélkedhetnek majd, amelyek a borok szerelmeseinek hosszabb és még magasabb színvonalú kikapcsolódásra adnak lehetőséget. Ezek közül az egyik leglátványosabb az a négyévszakos libegő lesz, amely rövid utazási idő alatt, a Kopasz-hegy legmagasabb pontjára repíti az érdeklődőt – ahonnan megcsodálhatja a meseszép tájat, vagy akár egy romantikus borvacsorát is elfogyaszthat. Tokaj belvárosi rehabilitációja pedig tovább erősíti borvidékünk névadójának méltó helyét a világban.

Az elmúlt időszakban elindult a – hegyaljai települések jelentős részét összekötő – Bodrog víziturizmusának fejlesztése. A Bodrog-parti kikötőpontok tovább fogják gazdagítani a szabadidős lehetőségeket. A projekt további fontos pillére a közút-és kerékpárúthálózat felújítása és bővítése. Az összefüggő kerékpárúthálózat arra is lehetőséget ad, hogy Hegyalja peremtelepüléseit szervesen bevezesse a borvidék turisztikai vérkeringésébe: a program által fejleszteni kívánt monoki Kossuth Emlékháztól, a szerencsi Rákóczi-váron át egészen Zemplén más csodálatos részeiig.