Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Program

A kormány által elfogadott Tokaj-Zemplén Fejlesztési Program fő célja a térség turisztikai vonzerejének növelése. Az intézkedések hosszútávra biztosítják majd a fenntartható fejlődést, növelik a régió népességmegtartó erejét, megállítják és visszafordítják az elvándorlást és jobb feltételeket kínálnak az itt élő lakosság számára. A 2020–2024. évekre vonatkozóan  149 516 000 000 forint forrás áll rendelkezésre az infrastruktúra, turisztikai szolgáltatások és települési szintű fejlesztések megvalósítására.

A koncepció meghatározó eleme a közlekedési hálózat fejlesztése a régió gyors és minőségi megközelíthetőségének megteremtése érdekében. Ezen belül kiemelt cél egy körpanoráma kerékpárút kiépítése, amely összekapcsolja a Zempléni-hegység természeti és kulturális desztinációit és megteremti a Trianon által megszakított összeköttetést Kassa és Tokaj között. A megvalósítás első üteme a Tokaj-Sátoraljaújhely vonal, amely rácsatlakozik a jelenleg futó Mád-Tokaj Kopasz-hegyet megkerülő kerékpárútra. Itt már zajlik a nyomvonalak felmérése. A jövő év első felében megkezdődhet a Tarcalon működő Tokaji Kutatóintézet Szőlészeti és Borászati Kutató fejlesztésének II. ütemének megvalósítása is.

A turisztikai vonzerő növelése érdekében javulnak a minőségi vendéglátás feltételei, emelik a gasztronómiai, a borászati és a szálláshelyek szolgáltatásainak minőségét és emellett számos páratlan látványosság is megvalósul. Ilyen lesz például a Tokaj belvárosát a Kopasz-hegyi kilátóval összekötő libegő, a sátoraljaújhelyi Várhegy és a Szárhegy között épülő 700 méter hosszú gyalogos függőhíd. A tervek között szerepel nosztalgia gőzös, több Bodrog-parti kikötő. Sárospatakon létrejön Magyarország borászati képzési központja, bortemplom épül Sátoraljaújhelyen, a Tokaj brand márkaerejének erősítését pedig szerteágazó intézkedések szolgálják majd.

A fejlesztést előirányzó 1791/2020. (XI. 11.) Korm. határozat és a megvalósításához nyújtandó célzott pénzügyi támogatás felhasználásának feltételrendszeréről szóló 2038/2020. (XII. 29.) számú Korm. határozat az alábbi linkeken elérhetők.

1791/2020. (XI. 11.) számú Korm. határozat
2038/2020. (XII. 29.) számú Korm. határozat