VILÁGÖRÖKSÉGI GONDNOKSÁG

A Tokaji Borvidék (Tokaj-Hegyalja) a világ első zárt borvidékének számít 1737 óta, az UNESCO 2002-ben „Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj” névvel vette fel a világörökségi listára. 2012 óta az ország első és jelenleg még egyetlen történeti tájjá minősített térsége, a 27 település teljes közigazgatási területével műemléki védelem alatt áll. A világörökségi terület a világban egyedülálló „ezeréves”, folytonos megújulásra képes szőlészeti-borászati kultúrával, több mint 3000 pincével, pincerendszerrel, változatos épített örökséggel, gazdag természeti értékekkel, régészeti kincsekkel és szellemi örökséggel rendelkezik, többek között nagy szerepe volt az adott településeknek a Magyar irodalmi nyelv gondozásában.

vilagoroksegi_koporosi_1170×400

A Tokaj világörökségi terület magterülete települést (Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Mád, Mezőzombor, Rátka, Szegi, Tállya, Tarcal, Tokaj) és 6 világörökségi objektumot (Ungvári pincék (Sátoraljaújhely), Rákóczi pince (Sárospatak), Gombos-hegyi pincesor (Hercegkút), Kőporosi pincesor (Hercegkút), Oremus pincék (Tolcsva), Tolcsvai Bormúzeum pincéi (Tolcsva)) foglal magában. A védőterülettel együtt alkotják a kultúrtájat, amelynek kiterjedése összesen 88 124 hektár.

Tokaj-Hegyalján található Magyaroroszág szőlőterületeinek körülbelül 8%-a. A borvidék szerepe nemzetgazdaság szempontjából is jelentős, hiszen közel 600 borászat található a területén, szőlőtermeléssel pedig mintegy 15 ezren foglalkoznak. Jelenleg 6600 hektáron, jellemzően vulkanikus talajon termelnek szőlőt. A furmint és ma a borvidék legfőbb fajtája, a hárslevelű a borvidék másik meghatározó szőlőfajtája, jellemző szőlőfajta még a sárgamuskotály, a kabar, a zéta, és a kövérszőlő.

tajpotencial_1170×400

A Világörökségi Gondnokság feladata a Kiemelkedő Egyetemes Értékek megőrzése, fenntartása és védelme illetve ezen értékek átadása a következő generáció számára. A Tokaj- hegyalja Történelmi Borvidék Kultúrtáj világörökségi terület világörökségi gondnoksági feladatai ellátására 2015. augusztus 14. hatállyal Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft.-t, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács munkaszervezetét jelölte ki. A fenntartható fejlődés érdekében kiemelt fontosságú a történeti táj értékteremtő, megújuló képességének erősítése, a táj népességeltartó képességének növelése. Tevékenysége prioritással kezeli a társadalmi tudatosság élénkítését, a kulturális, természeti és szellemi értékek közvetítését és az állagmegóvási munkák fejlesztését.

A Gondnokság nemzetközi szinten is képviseli a Tokaji borvidéket, tagja a ViTour hálózatnak, amely világörökségi listára felkerült 14 borvidék együttműködését helyezi előtérbe. A ViTour hálózat egyik kiemelkedő célja, hogy elősegítse a borvidékek közötti tapasztalatcserét. Tagjai a borvidékek lehetőségeit, veszélyeit, irányítási tapasztalatait és a szolgáltatások fejlesztését méri fel.

Kapcsolat:
Világörökségi Gondnokág
3910 Tokaj Dózsa György utca 2.
vilagorokseg@tbft.hu

Fotók: Bihari Zoltán