TÁJPOTENCIÁL

A terület gyümölcs- és szántóföldi potenciálja átlagosnak mondható. A rét-legelő gazdálkodás aranykorona-értékei Sárazsadány településen a legmagasabbak, ezen kívül Sátoraljaújhely, Hercegkút és Bodrogolaszi emelhető ki. A szőlő aranykorona-értékei Szegi, Tolcsva és Bodrogolaszi területén a legmagasabbak, de Rátka, Mád, Szerencs, Mezőzombor, Tarcal, Tokaj, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Olaszliszka, Vámosújfalu, Sárazsadány és Sátoraljaújhely településeken is magasnak mondhatók.

tajpotencial_1170×400

Tokaj-Hegyalja térségben a statisztikai adatok alapján 17 ezer hektár termőterület található. A termőterületen belül legnagyobb arányú a nádas. Szántó és a konyhakert egyenlő arányban oszlik meg a területen. Jelentős a szőlőterület, amely közelítőleg 5,8 ezer hektárt fed le. A termőterületen belül a gyümölcsös és a gyep alacsony arányt képvisel, az erőterületek 3%-át jelentik a térség összes termőterületének.

Tokaj-Hegyalján mezőgazdasági területeket gazdasági szervezetek és egyéni gazdálkodók használnak. A mezőgazdasági terület nagyobb része (53%) gazdasági szervezetek, míg 47%-ot az egyéni gazdaságok hasznosítják.

tajpoten2_1170×400

A szántóföldi gazdálkodásnál lényegesen nagyobb jelentőségű a terület – szőlő- és bortermelésére alapuló – borturizmusában rejlő potenciál. Tokaj-Hegyaljának megvan a lehetősége, hogy Kelet-Közép-Európa egyik vezető borturisztikai központjává váljon. A borutak célja egy olyan, komplex turisztikai kínálat, amely Tokaj-Hegyalja hagyományaira, több évszázados borkultúrájára épít. Ahhoz hogy sikeres legyen a kezdeményezés, az önkormányzatok, a vendéglátásban tevékenykedők, illetve a szőlő- és a bortermelők közös összefogására van szükség.

Borutak Tokaj-Hegyalján

LETÖLTHETŐ