GINOP-7.1.9-17-2018-00025 – Élménypontok létesítése Tokaj-Hegyalján

A kedvezményezett neve: Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft.
A projekt címe: Élménypontok létesítése Tokaj-Hegyalján (Szegi, Erdőbénye, Hercegkút)
Projekt azonosító
száma:
GINOP-7.1.9-17-2018-00025
A szerződött támogatás összege: 504 978 124 Ft
A támogatás mértéke: 100%, vissza nem térítendő támogatás
A projekt tartalmának bemutatása: A fejlesztés konzorciumvezetője – három élménypontot kíván létrehozni Szegi, Hercegkút és Erdőbénye
településeken, amelyek a Tokaj-Hegyaljára jellemző különleges klíma okait és jellegzetességeit, a kultúrát, és ennek tárgyi világát mutatja be.
Tényleges fizikai befejezés dátuma 2022. október 25.

A projekt megvalósítás során a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. – mint a fejlesztés konzorciumvezetője – három élménypontot kívánt létrehozni Szegi, Hercegkút és Erdőbénye településeken, amelyek a Tokaj-Hegyaljára jellemző különleges klíma okait és jellegzetességeit, a Botrytis gomba-szőlő-klíma kapcsolatot, valamint az e köré épült kifinomult kultúrát, gyártási folyamatot és ennek tárgyi világát mutatja be. Az attrakciók láncra fűzve, egységes arculati elemekkel kerültek kialakításra. A projekt nemcsak arculatában, de fizikailag is össze kívánta kötni az egyes élménypontokat. 

Hercegkút –Borpavilon: Egy borpavilon kialakítása valósult meg, ami illeszkedik a helyi természeti és épített környezetbe (földbe vájt Kőporos pincesor), a fogadóépület ennek megfelelő építészeti stílusban épült meg. A belső 121 m2-es tér (Fedett terasszal növelt bruttó alapterület összesen: 197,80 m2) zárható, ötven fő befogadására alkalmas, és helyszínül szolgál időszakos eseményeknek, borkóstolóknak, kiállításoknak, workshopoknak, továbbá itt kaptak helyet a mosdók és egyéb tároló-raktározó helységek is. A teraszos épületrészt a belső térrel egybenyitva egy sokfunkciós épületet kapunk, ahol egyszerre érvényesülnek a pinceépület zárt, védelmet nyújtó funkciói és az árnyékot adó szabadtéri terasz levegőssége.19 db gépkocsi parkolóhely került kialakításra, ebből 1 db akadálymentes parkoló.

Szegi– Ködfátyol terasz:

Szegi településen egy fedett, nyitott Ködfátyolterasz valósult meg. A fedett borterasz alkalmanként 20 fő befogadására képes, valamint egy kisebb, különálló épületben elhelyezett akadálymentes mosdót foglal magában. Ezen felül a telken sütögetők kerültek kihelyezésre, mely élménytérként áll rendelkezésre a látogatók számára. A telek további felhasználható területein tematikus játszótér és egy merülő dézsa került kialakításra.

Erdőbénye-Kádárház:

A fejlesztési terület Erdőbénye egyik legforgalmasabb részén található a Kossuth út és a Mátyás király utca sarkán. A telek beépített, előkert nélkül az utca mentén, a ház U alakú, nyeregtetős. Ezen az élményponton Erdőbényén, kádár és egyéb kézműves hagyományt bemutató műhely, alkotótér és kávézó került kialakításra, ahol csapatépítő rendezvényeket is lehet rendezni. A rendezvénytér alkalmanként 70 fő befogadására alkalmas.