MEGÚJULT A TÁLLYAI EVANGÉLIKUS TEMPLOM

Jó ütemben halad a Tokaji borvidék világörökségi helyszíneinek megújítása. Több helyen már be is fejeződött a beruházás, így a tállyai evangélikus templom, a Mailloth kastély kertje, a tolcsvai Constantin pince előtti rendezvénytér vagy a sátoraljaújhelyi Völgyszínház megújult külsővel várja a látogatókat.

Nagy erőkkel zajlanak a munkálatok a Tokaji borvidéken, hiszen a „Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszíneinek fejlesztése” című projekt 10 olyan települést is érint, amely kiemelkedő világörökségi értékkel bír. A 3,4 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatásból, a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. vezetésével megvalósuló beruházás célja a világörökségi helyszín versenyképességét javító turisztikai attrakciók kialakítása.

A projekt keretében Sátoraljaújhelyen elkészült és már a nagyközönség számára is elérhető lett a 950 m2 alapterületű Völgyszínház a tereplejtőre illesztett lelátóval. A közel 2500 m2 alapterületű szabadidős tevékenységeknek helyt adó területen 8 pinceterasz és 5 családi piknikhely került kialakításra. A beruházás központi helyén egy nagyobb befogadó méretű csoportos piknikhely is elkészült, így összesen akár 600-700 fő szabadtéri szórakozása, pihenésének kulturált és igényes helyszíne jött létre a támogatási forrásból. Ezen túl öt pinceszellőző és egy pincekürtő is felújításra került, így biztonságossá vált a fejlesztés a pincék tulajdonosai számára is.

Tállyán is befejeződtek a munkálatok, kialakításra került a Mailloth kastély kertje a kastély megjelenéséhez illeszkedő kőburkolattal, padokkal, asztalokkal és virágtartókkal kiegészítve. Megújult az elektromos hálózat, mely rendezvények idején biztosítja az előadók részére az áramellátást, kivágásra kerültek az életveszélyes fák. Ezt követően a növénytelepítés során lombhullató facsemeték, cserjék, rózsák és egynyári növények kiültetésére került sor, melyet a mulcsozás és a környezetében lévő füvesítés tesz egységessé.

Hamarosan a megszépült tállyai evangélikus templomot is megcsodálhatjuk, hiszen megújult a homlokzati és lábazati vakolat, a teljes elektromos hálózat kicserélésre került, új falikarok biztosítják a templom világítását. A templom előtt található Harangláb harangot tartó ácsolt szerkezete részben kicserélésre került, külseje natúr fenyőburkolatot kapott.

Szeptember 30-án a tolcsvai Constantin pince előtti rendezvénytér felújítása is befejeződött, amely során új burkolat, 4 pergola, padok és szociális helységek kialakítására került sor. A teraszhoz vezető út új aszfaltburkolatot kapott, a füvesítéssel és növénytelepítéssel színvonalas környezetben fogadhatja a látogatókat a muzeális borkészletet bemutató világhírű felújított pince.

A munkálatok tovább folytatódnak, a tarcali Rákóczi Szüretelőház felújítása jelenleg is zajlik. A barokk épületen első lépésben a héjazat és nyílászárók cseréjét követően a homlokzat újrafestésére került sor. Felújításra kerül az elektromos hálózat és az új gázkazánok beépítésével az épület fűtési rendszere is megújul.

Nyáron megkezdődött a Bodrogkeresztúri Római Katolikus Templom felújítása is, a több éves régészeti ásatást követően. A templomtérből elszállításra kerültek a felújítandó berendezések (padok, oltárasztal, szószék, gyóntatószék), elbontásra került a Lourdesi oltár, a festő, a fal és a kőrestaurátor kutatási tevékenysége elkezdődött. A templomtorony teljes állványozását követően megtörtént a vakolat eltávolítása, a felső deszkázat cseréje, a párkány készítése, a toronysisak ácsszerkezetének megerősítése és lemezfedése.