A MEGVALÓSÍTÁS SZAKASZÁBA LÉPETT TOKAJ-HEGYALJA VILÁGÖRÖKSÉGI HELYSZÍNEINEK FEJLESZTÉSÉRE

Vallási helyszínek, kastélyok, műemlék épületek, történelmi utcarészek újulnak meg a „Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszíneinek fejlesztése” című projekt keretében, amelynek megvalósítására 3,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. konzorciumi partnereivel a Széchenyi 2020 programból. A projekt célja a világörökségi helyszín versenyképességét javító turisztikai attrakciók kialakítása.

Tokaj városában a közeljövőben a belvárosi sétáló utca egységes szerkezetű átépítése, 19 főutcai ház homlokzatának rekonstrukciója, valamint az óvárosi parti sétány fejlesztése valósul meg. Megújul Mád belvárosa, a Borsay-kastély kertje közösségi térré alakul, a Sichermann-ház interaktív kiállítással bővül. A projekt részét képezi a tállyai Mailloth-kastély belsőépítészeti átalakítása, a kastélykert rendezése, a tolcsvai Rákóczi-kastély fejlesztése. A vallási értékmegőrzés keretében megújul a tállyai evangélikus templom, a bodrogkeresztúri római katolikus templom és a csodarabbi háza. Az intézkedés továbbá a borászati védett épített örökség megőrzését, turisztikai funkcióbővítését is szolgálja, többek között a tolcsvai Rákóczi pince, a tarcali Rákóczi-szüretelőház és a sátoraljaújhelyi Ungvári pincesor környezetének, funkcionális és infrastrukturális elemeinek helyreállítása által.

A kevésbé látható, de rendkívül fontos előkészítési, adminisztratív szakasz után végre elérkezett a megvalósítás időszaka. Idén már több helyszínen elindulhat a munka látványos része. Sátoraljaújhelyen például egy eredményes közbeszerzési eljárást sikerült lezárni és idén tavasszal már komoly munkálatok kezdődnek az Ungvári pincesor megújulása céljából.

Mádon, Tállyán, Tarcalon, Tolcsván, Tokajban és Bodrogkeresztúron pedig már készülnek a kiviteli tervek vagy éppen a közbeszerzési-beszerzési eljárások előkészítése folyik. A feladatban részt vevők közösen dolgoznak azon, hogy a folyamatok gördülékenyen és gyorsan végbe menjenek. Ennek érdekében rendszeres találkozók zajlanak a munkafolyamat megtárgyalása céljából.

Legutóbb Tokajban a Paulay Ede Színházban került sor projektértekezletre, ahol a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. számot adott az aktuális helyzetről, ismertette a következő időszak feladatait. A találkozókon mód nyílik arra is, hogy a projektpartnerek és a különböző szakértői feladatokkal megbízott szakemberek közösen egyeztessenek.

A világörökségi területek fejlesztése várhatóan 2020-ban ér véget.