ÉLMÉNYPONTOK ÉPÜLNEK TOKAJ-HEGYALJÁN

Új, turisztikai vonzerővel bíró fejlesztések indulnak Hercegkúton, Szegiben és Erdőbényén. Az 500 millió forintos projekt a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. vezetésével valósul meg.

Olyan turisztikai látogatóközpontok, élménypontok kialakításának a munkálatai kezdődtek el, amelyek az idelátogatók számára izgalmas úticélt jelentenek majd és egyben Tokaj-Hegyalja megújulását is szolgálják. Cél, hogy a jövőben mind a belföldi, mind a nemzetközi utazóközönség vonzó térségként tekintsen a Tokaji borvidékre.

 

 

 

 

 

 

Az innovatív, turisztikai attrakciók, azon túl, hogy jó szórakozást, kikapcsolódást, pihenést kínálnak az idelátogatónak, be tudják mutatni a borvidék kiemelkedő értékeit, különlegességét, egyedülállóságát.

A projektből Tokaji borvidék egyik legszebb, legkülönlegesebb pincesorán, Hercegkúton öko-játszóház/látogatóközpont kialakítása valósul meg.  Az épület illeszkedik a helyi természeti és épített környezethez, ennek megfelelő építészeti stílusban fog épülni. A húsz fő befogadására alkalmas tér helyszínül szolgál időszakos eseményeknek, borkóstolóknak, kiállításoknak, workshopoknak, továbbá itt kapnak helyet a mosdók és egyéb tároló-raktározó helységek is.

A Bodrog-folyó partján, Szegiben egy többfunkciós élménytér kialakítása várható, ahol a vendég elvonulhat a civilizáció elől. A létesítmény a nyári időszakban kisebb rendezvények megtartására is alkalmas lesz. Az épülő öt pavilon közül kettő teljesen, kettő pedig félig fedett lesz. A Bodrog partjához legközelebb eső pavilonban szauna és forró vizes dézsa, tetőterasz, emellett közösségi tér, nyári konyha és pihenő kert várja a környéken kirándulókat. A mindig nyitva álló kertben bemutatásra kerülnek a Tokaj-Hegyaljai borvidék jellegzetes szőlőfajtái is. A zárt pavilonokban vizes helység és öltözők kapnak helyet.

Tokaj-Hegyalja egyik legrégebbi településén, Erdőbényén kádár- és más kézműves mesterségeket bemutató műhely, alkotótér és ajándékbolt létesül. Csapatépítő rendezvények, egyéni barkács órák szervezésére kiválóan alkalmas helyszín fog megvalósulni a projektből. A kádárok és más helyi mesterek munkáját bemutató alkotótér ajándékboltként és a borvidék “souvenir gyáraként” is üzemel majd. Az épület korábban boltként működött, L alakú, belső udvara alkalmas szabadtéri workshopok tartására is. A műhely a borkultúrához szervesen kapcsolódó kádár mesterségnek és a bortermelés kultúrájának, szakértelmének állít emléket. A tematikához illeszkedik egy látványműhely kiépítése a belső térben, amely tanfolyamokon Tokaj-Hegyalja hagyományos kézműves termékeit, ajándéktárgyait készíthetik el az idelátogatók.