TOKAJ-HEGYALJÁN JÁRT FÜLEKY ZSOLT ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSÜGYI HELYETTES ÁLLAMTITKÁR

Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft.-nél járt kollégáival, hogy megismerkedjen az elkövetkező időszak fejlesztéseivel, illetve, hogy a világörökségi kérdésekről egyeztessen.

A nap folyamán bemutattuk projektjeinket, ahol a tervezők részletesen prezentálták terveiket és a fejlesztések célját. Többek között Rudolf Mihály, Erhard Gábor, Szűcs Gábor, Bányai János, Huszár András szemléltették a Világörökségi helyszínek fejlesztésére, az Élménypontok kialakítása Szegiben, Erdőbényén, Hercegkúton, a Mád Gasztronómiai központ és Látogatóközpont kialakítása Mádon és a Bodrogkeresztúr turisztikai központjának rehabilitációja projektjeinket.

További programként a Világörökségi Tervtanács, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet vezetői tájékoztatták helyettes államtitkár urat a borvidék jelenlegi helyzetéről, a világörökségi helyszínt érintő problémákról, a dűlők állapotáról. A világörökségi címmel járó kötelezettségekkel és feladatokkal kapcsolatban a vezetők elmondták, hogy rendkívül fontosnak tartják az egyértelműen megfogalmazott elvárások, objektíven meghatározott kritériumok megfogalmazását, ezért elsődleges célként tűzték ki egy egyértelmű, jól körülhatárolt és kiszámítható értékelési rendszert megalkotását

A Tokaji borvidék kapcsán az elsődlegesen védendő érték a szőlőtermelés és a borászat, ennek van mindenekelőtt prioritása.

A bányászat problémakörét is feszegették a résztvevők, hiszen folyamatos problémát jelent a bányászat szőlőtermeléshez való viszonyulása. Prácser Miklós véleménye szerint a bányászat tényleg évszázadok óta jelen van a borvidéken, de nem a jelenléttel van a gond, hanem a mértékével. Ameddig a bányászat a helyben keletkező igényeket szolgálja ki, pl. támfalak építése, lakóházak lábazata, borászati szűrőanyagok gyártása stb. addig a mértékig nem jelent problémát.  Bihari Zoltán elmondta, hogy nemcsak a közvetlen bányászati tevékenységnek vannak negatív hatásai, hanem az emiatt megnövekedő forgalom okozta zaj és porszennyezésnek is.

A találkozó első lépés volt az együttműködésre, együtt gondolkodásra, hiszen a Miniszterelnökség világörökségért felelős osztálya szeretne szoros együttműködést kialakítani mind a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft.-vel, mind pedig a borászatokkal.