15 ÉVE A VILÁGÖRÖKSÉG RÉSZE A TOKAJI BORVIDÉK

Idén ünnepeljük a 15 éves évfordulóját annak, hogy az UNESCO felterjesztette a Tokaji borvidéket a világörökségi listára kultúrtáj kategóriában. Ennek alkalmából a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács és Hercegkút Község Önkormányzata szakmai napot tart 2017. augusztus 25-én 14 órai kezdettel Hercegkúton a Gomboshegyi  pincesornál.

 

 

 

 

 

 

A Tokaji borvidék immár 15 éve része annak a nagy nemzetközi családnak, amely a közös felelősségvállalást tűzte ki zászlajára a kiemelkedő egyetemes értékek védelmében. Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék kultúrtáj a világon egyedülálló, legalább ezeréves szőlészeti-borászati hagyományt testesít meg, amely változatlan formában maradt fenn. A terület évszázadokon át megőrizte egységét, gondolva itt akár az egyedülálló, gazdag földtörténeti örökségére, a kőzetek és talajok sokféleségére, sajátos földrajzi fekvésére, kedvező mikroklímájára, a szőlőbirtokok, települések pincerendszereinek egyediségére. Mindezek együtthatásának köszönhetőn vált világhírűvé a tokaji bor, a tokaji aszú és kap egyre nagyobb teret a furmint.

Az UNESCO legfontosabb célja a globális felelősségvállalás a világ kulturális és természeti értékeinek megóvásáért, összefogás a kiemelkedő jelentőségű és egyetemes értékek fenntartásáért. Büszkék lehetünk arra, hogy a Tokaji borvidék az egész emberiség számára olyan egyetemes jelentőséggel bír, amelyet közös felelősségünk megőrizni az utókor számára.

A kultúrtáj az „ember és a természet közös alkotása”. Évszázados kapcsolat ez, amely az emberi tevékenység és a föld jellegzetes viszonyát jelenti, amely a mai napig is fennmaradt. A világörökségi rang egy elismerés az ember és a természet közös munkájának, amely megtalálható a borvidék világszerte számon tartott sajátosságaiban. Nem csak a miocén kori ősszőlő levelének lenyomatában, a Botrytis cinereaban, a kocsánytalan tölgyben, de a Tokaji borvidék mindennapi életében, a csodálatos természetben, különleges élővilágban, sokszínű utcaképben, egyedülálló ízvilágban, világszínvonalú minőségi borokban.

A jubileum kiváló alkalmat teremt arra, hogy ismét végiggondoljuk, hogy mit is jelent a Tokaji borvidéknek, sőt Magyarország helyszíneinek a cím, mit jelent a világörökség a mindennapokban a hétköznapi embernek, a helyben élőknek és a turistáknak egyaránt.

Tegyünk egy sétát a változatos dűlőkben, a Bodrog parton, a zegzugos településeken, nyissunk ki egy üveg jó bort és megértjük azt a csodát, amit az ember és természet közös alkotásaként aposztrofálnak. Ne felejtsük el, hogy Tokaj-Hegyalja mindenkit vár.

Jubileumi szakmai nap: meghívó, program letölthető