Sajtóközlemény: Élménypontok létesítése Tokaj-Hegyalján című pályázat projektzárásához kapcsolódóan

A GINOP-7.1.9-17-2018-00025 pályázat elsődleges célja olyan turisztikai attrakciók megvalósítása volt, amelyek amellett, hogy valódi turisztikai vonzerővel bírnak, képesek csökkenteni a térségi turizmusra jellemző szezonalitást. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében 500 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósult meg konzorciumi formában, a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. vezetésével.

2022. október végén befejeződött az Élménypontok Tokaj-Hegyalján című projekt, amelynek keretében a Tokaji Világörökségi Borvidék három településén valósultak meg kisebb léptékű turisztikai fejlesztések. A Hercegkúton, Szegiben és Erdőbényén kialakított élménypontok a Tokaj-Hegyaljára jellemző különleges klíma okait és jellegzetességeit, a Botrytis cinerea gomba – szőlő – klíma kapcsolatot, valamint a sok évszázad alatt erre épített kulturális értékeket mutatják be az ide látogatóknak. A Tokaj-Hegyalja borvidék olyan turisztikai elemekkel bővült a pályázatnak köszönhetően, amelyek nem csak a térség borászati jellegét erősítik, hanem előtérbe helyezik annak kiemelkedő és egyedi természeti, kulturális adottságait. A projekt fejlesztési helyszínei és központi elemei az alábbiak:

  • Hercegkúton Borpavilon kialakítása az Élménypont projekt keretében, ami illeszkedik a helyi természeti és épített környezethez egyaránt.
  • Szegi településen, a Bodrog folyó partján élménypont létesül, melynek fő elemei: a dézsa, közösségi tér, pihenő központ és tematikus játszótér
  • Erdőbényén a kádár és egyéb kézműves mesterség hagyományait bemutató műhely, alkotótér és ajándékbolt létesül, ahol csapatépítő rendezvényeket, egyéni barkács órákat lehet megrendezni.

A projektről bővebb információt a https://www.tbft.hu/elmenypontok-letesites-tokaj-hegyaljan/ oldalon és az https://www.elmenypontok.hu/ oldalon olvashatnak.

További információ:

Kolossváry Ivett (kommunikációs szakértő, szóvivő)

Elérhetőség: Ivett.Kolossvary@tbft.hu