LÁTOGATÓKÖZPONT NYÍLT HERCEGKÚTON

Borpavilon névre keresztelték azt a látogatóközpontot, amely a hétvégén nyitotta meg kapuit Hercegkúton, a Kőporosi pincesoron. Az épület kulturális és kostolótérként szolgál majd, de teret kapott benne egy infografikai kiállítás is. A fejlesztés célja a világörökségi pincesor méltó bemutatása mellett a helyi borászok támogatása is.

2022. október 22-én nyitotta meg kapui a hercegkúti pincesoron a Borpavilon látogatóközpontot, benne infografika-kiállítással. Az eseményen beszédet mondott Stumpf István, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Wáberer György, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Rák József, Hercegkút polgármestere, a kiállítást pedig Virág Zsolt, a Magyar Kastélyprogram Kft. igazgatója mutatta be.


A borpavilont a helyi termelők, borászatok igényeire és kisgyerekes túrázókra, természetjáró családokra fókuszál. A piros túraútvonal mentén ideális pihenőhelyként funkcionál a meseszerű épület, ami kiállítótérként is funkcionál. Egész évben használható, hisz viszonylag nagy belső térről van szó. A Borpavilon egy terepszint alá süllyesztett, zöldtetős kialakítású, egyoldalon nyitott homlokzatú szolgáltató épület, mely a domboldal vonalát követi. Az élménypont egyetlen homlokzata nagy felületen üvegezett, így  a panoráma Hercegkút és a hozzá tartozó világörökségi Kőporosi pincesor felé esik. A belső tér zárható, ötven fő befogadására alkalmas időszakos eseményeknek, borkóstolóknak, kiállításoknak, workshopoknak, itt kapnak helyet a mosdók és egyéb tároló-raktározó helységek is. A teraszos épületrészt a belső térrel egybenyitva egy sokfunkciós épületet kapunk, ahol egyszerre érvényesülnek a pinceépület zárt, védelmet nyújtó funkciói és az árnyékot adó szabadtéri terasz levegőssége. A nagyméretű nyitott terasz természetesen tavasztól őszig több vendéget vonz.

Az elhelyezkedés és az atmoszféra nagyszerű adottságokat biztosít az épületnek, melynek terveit a Hello Wood csapata a BLOKK Építész Műhellyel együtt készítette. A látogatóközpont amellett, hogy új, minden igényt kielégítő, fedett rendezvénytérként, kulturális közösségi térként és kóstolótérként működik majd, egy innovatív infografika-kiállítással gazdagítja a település látnivalóit, amelyet a Magyar Kastélyprogram Kft. készített. A projekt a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. és a Hercegkút Község Önkormányzatának vezetésével valósult meg.