MEGNYÍLT A TÁLLYAI KAPY-MAILLOT-KASTÉLY „TÁLLYA 4D – TÁLLYA TÉRBEN ÉS IDŐBEN” CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

Tokaj-Hegyalja Magyarország egyik legegyedibb arculattal rendelkező borvidéke, amelyen belül Tállya egy új, különleges turisztikai vonzerővel gazdagodott. A GINOP-7.1.6-16-2017-00005 – Világörökségi helyszínek fejlesztése Tokaj-Hegyalján projekt keretében június 24-én szombaton nyitotta meg kapuit a Kapy–Maillot-kastélyban berendezett „Tállya 4D – Tállya Térben és Időben” című kiállítás.

A megnyitón beszédet mondott  Serfőző Szabolcs, Tállya polgármestere, valamint Dévald István, a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. ügyvezetője. A Kapy-Maillot-kastély történetét és a kiállítás koncepcióját Virág Zsolt, a Magyar Kastélyprogram Kft. igazgatója mutatta be, a tárlaton Molnár Gyöngy, a kiállítás kurátora, a Magyar Kastélyprogram Kft. művészettörténésze vezette körbe a nyitóünnepség résztvevőit.

A már korábban, 2014-ben felújított műemlék kastély első emeletén most egy olyan kiállítás jött létre, amely nem csak a térségben, hanem az országban is egyedülálló tartalommal bír. Az emberi élethez szorosan hozzátartozik a tér és az idő. Életünket térben és időben éljük, vagyis mindaz, amit teszünk vagy ami történik körülöttünk, az a tér és az idő koordinátái között zajlik. A múlt, a jelen és a jövő az emberi élethez viszonyított szemlélet alapjai. A jelent éljük, a múltra emlékezünk, és a jövőt tervezzük. Az idő eme illékonyságát és megfoghatatlanságát kívánja megragadni a tállyai Kapy–Maillot-kastélyban létrehozott Tállya 4D – Tállya Térben és Időben című kiállítás.

A mintegy egy évtizeddel ezelőtt felújított kastély három termét érintő tárlat installációi a tartalommal összhangban kerültek megtervezésre úgy, hogy kialakításukkal, elrendezésükkel az idő folyamatos változását jelenítsék meg, a látogató „elvesszen” a térben és az időben.

Az első tér könnyed paraváninstallációja a kiállítás tartalmi és fizikai bevezetését szolgálja, felvázolva az idő fogalmát, és bemutatva az időmérés legősibb módszerét.

A második terem változatos fényhatásokkal készült elemei az időben való „elveszés” élményét teremtik meg, miközben végigvezetnek az idő mérésének történetén. A tartalmat kísérő grafika és az installációk légies elemei között haladva a látogató megismerheti többek között az ókor óta használt nap- és vízóra működési elvét, vagy az olyan különleges időmérőket, mint a virágóra. Az idő mérését forradalmasító kerekes óra szerkezete és működési elve látványos animáción ismerhető meg. Az ezen térből nyíló tükörterem a kiállítás egyik kiemelt különlegessége. Ebben a végtelenített tükörszobában a látogatónak valóban az az érzése lehet, hogy ki tud lépni a térből és az időből.

A harmadik terem koncentrikus, kifelé emelkedő ívei egy óra számlapját megidézve ismertetik meg a látogatót az idő érzékelésének történetével és az idő múlásával, ezzel párhuzamba állítva a kastély és az azt birtokló családok – a Kapy, a herceg Bretzenheim, a herceg Schwarzenberg, a báró Beust és a báró Maillot famíliák – több évszázadot átfogó történetét. A középkori időérzékeléstől kezdődő tartalom egészen a modern korig kíséri a látogatót, ahol a jelen korunkra jellemző, a képernyő előtt eltöltött időre reflektál a kiállítás. A tartalom kiemelt részét képezi a játékkal töltött idő, amely nem csupán a gyermekekben idézi elő a flow-élményt, hanem a felnőttekben is. Míg a második teremben a tükörterem fokozta a tér és az idő elvesztésének az érzetét, addig a harmadikban Tállya történetiségét bemutató látványos vetítés erősíi tovább ezt a hatást.

Tállya Község Önkormányzata / Magyar Kastélyprogram Kft.

 

 


Kattints ide