ISMÉT TOKAJ-HEGYALJÁN ÉPÍT A HELLOWOOD

A Hello Wood, az ország legismertebb építészeti oktatással foglalkozó stúdiója, akik Csóromföldétől Argentínáig tartanak nemzetközi építészeti táborokat, és Torontótól Londonig jegyzik munkájukat. Idén második alkalommal építkeznek Tokaj-Hegyalján, új lendületet hozva a borvidék életébe, új szemszögből bemutatva annak egyetemes értékeit nem csak a helyi lakosok, de az egész ország számára.

 

 

 

 

 

 

A Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács célja, hogy Y-generáció fiatal tervezői installációikkal reflektáljanak a Tokaji borvidék különleges adottságaira, a borra, a világörökségi tájra, épített környezetre, a helyi hagyományokra és a lakosság helyzetére.

Strommer Dávid, a Tokaji Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. ügyvezetője a június 17-i sajtótájékoztatón elmondta, hogy rendkívüli sikert tudhatott magáénak tavalyi évben megrendezett első Hellowood Építészmustra, ahol 7 településen 11 alkotást álmodtak meg a fiatal építészek. Héjj Dáviddal a Tanács elnökével fontosnak tartják, hogy folytassák a projektet és minél több borvidéki településen készülhessenek hasonló alkotások. Kiemelt cél, hogy a helyi lakosság számára is olyan szerethető installációk szülessenek, amelyek közösségi térként is szolgálhatnak és láthatóvá teszik a települést. Fontos, hogy a helyben élők közösségeket tudjanak alkotni és büszkék legyenek arra, hogy a világörökségi területen élnek. A tavalyi évhez hasonlóan a remények szerint az idei évben készülő alkotásokat is rendkívüli érdeklődés övezi majd, mind a lakosság mind a média körében.

 

 

 

 

 

 

Hello Wood Építész Mustra ‘18 névre hallgató alkotótábor július 22-29 között kerül megrendezésre Tokajban. A 150 fiatalnak egy hete van arra, hogy 8 borvidéki településen (Bekecs, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Golop, Rátka, Szegi, Szerencs, Tarcal) építsék fel installációikat és részt vegyenek Tokaji borvidék megújulását övező diskurzusba. A munkát egy féléves egyetemi előkészület előzte meg, hiszen a felsőoktatási intézmények második alkalommal építették be tantervükbe a programot, így lehetőség nyílik arra, hogy még alaposabban előkészített, még inkább a helyszín adottságaihoz illesztett, funkcionális és jól használható alkotások szülessenek. A tábor felbecsülhetetlen gyakorlati tapasztalatot jelent a diákoknak, amely kiegészíti az elméleti-fókuszú képzést.

A helyi igényeket felmérve olyan alkotások várhatóak idén, mint a tarcali focipálya lelátójának újragondolása vagy a bekecsi Nagy-hegyen a túraútvonal bejáratát jelző Táltos sátor. Bodrogkeresztúr nevével összefonódott, idén sajnálatos módon elpusztult Fülöp gólya tiszteletére állítanak emléket a fiatal építészek, amely reményeik szerint találkozási pont is lesz a helyiek számára. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szerencs közkedvelt helyszínén a városhoz közeli erdőben épít a fák koronájára néző kilátót. Füstölő névre keresztelt installációjuk pedig optikai illúzióként idézi meg a Szerencsi Cukorgyár műemlék épületének kémény-füstjét.