„HÁZUNK TÁJÁRÓL ÉS TÁJUNK HÁZÁRÓL” – KÉSZÜL A BORVIDÉK TÁJEGYSÉGI ARCULATI KÉZIKÖNYVE

A Miniszterelnökség háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont megbízásából megkezdődött a Tokaj-Hegyalja világörökség területére vonatkozó Építészeti Tájegységi Arculati Kézikönyv kidolgozása. Ezzel összefüggésben a szervezők fórumokat, munkamegbeszéléseket tartanak a Tokaji borvidék három településén Sárospatakon, Tokajban és Bodrogkeresztúron.

 

 

 

 

 

2018. december 31-ig valamennyi önkormányzat építészeti szakemberek bevonásával elkészítette saját településképi arculati kézikönyvét, amelyet a település testületi rendeletben is elfogadott.

Ezen értékek, jellemzők és összefüggések feltérképezésének, térségi szintű bemutatásának ad teret az „Építészeti-Tájegységi Arculati Kézikönyv”, amely a régió építészeti értékeinek esszenciáját adja.

A tervezett tanulmány összegzi a 27 település épített örökségét, így sorvezetője lehet a jövőbeni döntéseknek, fejlesztéseknek, és egyben követendő zsinórmértéket szab a lakosság részére is.

A tokaji 2018. július 23-i Világörökségi Bormúzeumában tartott előadáson elhangzott, hogy a térségnek meg kell egyezni a közös, értékhordozó építészeti attribútumokban. A Tokaji Borvidék Fejlesztési Tanácsa által végzett felmérések, elkészített dokumentációk segítik a tájegység bemutatását, a terv tartalmi részeinek összeállítását. A Településképi Arculati Kézikönyv elsődlegesen a lakókörnyezet örökségeit tartalmazza, az Építészeti-Tájegységi Arculati Kézikönyv pedig a települést övező tájértékeket, karakter jegyeket is vizsgálja, amely ajánlásokon és példákon keresztül közérthetően összegzi és osztja meg a tájegységre vonatkozó alapelveket és ismereteket.