BORVIDÉKI KERÉKPÁRÚT-HÁLÓZAT KIÉPÍTÉSE

A projekt célja, hogy összekösse a Tokaj Borvidék és vonzáskörzetének turisztikai attrakcióit, közösségeit egy olyan kerékpárút-hálózattal, amely a tematikus borutakhoz, a minőségi vendéglátáshoz, valamint a zarándokutakhoz kapcsolódik.

A Tokaji Borvidék, mint világörökségi helyszín a kerékpáros turizmus számára vonzó úti cél, továbbá a javarészt mérsékelt forgalmú négyszámjegyű utakkal, a művelésben tartott szőlő-, illetve erdőterületek dűlő- és erdőgazdasági útjaival való behálózottságából adódóan kiváló kerékpározási lehetőségeket kínál. Viszont a borvidéken a meglévő kerékpározásra alkalmas útszakaszok nem alkotnak összefüggő hálózatot a térségben. A meglévő útvonalak minőségében óriási különbségek vannak, mind a közlekedésbiztonságban és akadálymentességében, a burkolat minőségében, mind pedig az útvonal kitáblázottságában.  A nem főúton közlekedő kerékpárosok számára a KRESZ által megengedett 0,3 mg/l légalkoholszint a térségben kulcsfontosságú bor- és gasztroturizmus szempontjából a kerékpáros közlekedést felértékeli.  A fenti adottságok a tapasztalatok szerint egyelőre nem elegendőek ahhoz, hogy a térség számos más, infrastrukturálisan jobban ellátott hazai kerékpárturisztikai desztinációval felvegye versenyt.

A hegyaljai kerékpárút hálózat kiépítésére több fázisban kerülne sor.

Több lépcsős, egymásra épülő, moduláris fejlesztést céloztunk meg, amely során úgynevezett kerékpáros körök kialakítására kerülne sor. Az elsősorban idegenforgalmi céllal létrejövő fejlesztés megalapozásakor azokat a nemzetközi tapasztalatokat vettük figyelembe, amelyek azt igazolják, hogy a kerékpáros turisták körutakat tesznek meg legszívesebben. A turisták az élményszerzés, új tájak megismerése miatt döntenek a kerékpározás, mint aktív turizmus mellett.

Fontos hangsúlyoznunk, hogy komplex fejlesztés a terv, azaz nem pusztán útépítésről, kerékpársáv felfestésről, átkelési pontok megteremtéséről van szó, hanem egy szolgáltatásrendszer megteremtéséről is (kerékpáros pihenőhelyek, szervizpontok,  bringapark, kölcsönzési rendszer, honlapfejlesztés, kiadványok készítése, applikációk, oktatás, rendezvények összehangolása, hegyikerékpáros túraútvonalakhoz való csatlakozás stb.).

Cél, hogy a családbarát-biztonságos kerékpáros körutakba bekapcsoljuk a fő közúti közlekedési útvonalakról leágazó világörökségi látványosságokat és főként a borászati attrakciókat, elérhetővé téve a kapcsolódó szolgáltatásokat.

PROJEKTKOORDINÁTOR