A DŰLŐÚTHÁLÓZAT ÁTFOGÓ KORSZERŰSÍTÉSÉNEK TERVEZÉSE

Tokaj-Hegyalja fejlődésének kulcsa a szőlészetekben és a borászatokban zajló munka általánosan kiemelkedően magas színvonalra emelése. A jelenlegi szőlőültetvények időjárási viszonyoktól független, biztonságos megközelítése az okszerű, ütemezett és a rendkívüli időjárási körülmények által megkövetelt munkák elvégzésének alapfeltétele.

Megfelelő úthálózat hiányában az ültetvények csak jelentős többletköltséggel közelíthetőek meg, és a termék minőségének megőrzése is veszélybe kerül. A borvidéki dűlőúthálózat – amely egyszerre szolgál csapadékelvezetési, meliorációs és közlekedési célokat – állapota jellemzően leromlott, illetve hiányos, bizonyos területek csak nagy kerülőkkel közelíthetőek meg. Amennyiben nem történik változás, egyes szőlőterületek megközelíthetetlenné válnak, és a jelentős értékkel bíró dűlők művelése veszélybe kerül.

A borvidék fejlődése szempontjából elengedhetetlen turizmus számára is kiemelten fontos a dűlőúthálózat megfelelő állapota, hiszen a bakancsos, a kerékpáros és a lovas turizmus esetében is kimondottan vonzó terepet jelentenek Tokaj-Hegyalja kiváló természeti adottságú dűlői.

A projekt célja a borvidéki dűlőúthálózat feltérképezése, a felújítási technológiák, költségek és az időbeni ütemezés meghatározása, a rekonstrukciós munkálatok – funkciónak megfelelő – elvégzése. A helyzetfelmérés és a legsürgősebb feladatokra vonatkozó igények összegyűjtése megtörtént.

Az új területek bevonása elképzelhetetlen a megfelelő úthálózat kialakítása nélkül, ahol az utaknak többségében vízelvezetési, meliorációs feladatokat is el kell látnia. Mindenképpen elkerülendők a szigetszerű fejlesztések, a komplex területfejlesztés lehet csak hatékony. A fejlesztések megvalósítói az utak fenntartói, az önkormányzatok, illetve a hegyközségek.

PROJEKTKOORDINÁTOR