Díszvendég volt Tokaj-Hegyalja Hortobágyon

Tokaj-Hegyalja világörökségi helyszín kiemelt szerepet kapott idén április 27-én a Hortobágyi Szent György napi kihajtási ünnepen és világörökség napon. 

Ez a rendezvény hagyományosan az állattenyésztő közösségek fontos eseménye, amely a néphagyományok szerint a tavasz kezdetét jelzi. A Szent György-nap, a hagyománya szerint a valódi tavasz eljövetelének időpontja. Ez az időszak fontos volt az állattenyésztők számára, mivel ilyenkor a jó idő és a legelők állapota lehetővé tette az állatok kihajtását a téli tartózkodási helyükről. A kihajtás nemcsak gyakorlati tevékenység volt, hanem közösségi esemény is, amikor a pásztorok és béres munkások ünnepélyesen kísérték ki az állatokat a legelőkre.Ezen az ünnepen gyakran sor került a pásztorok és béresek ünnepélyes fogadására, akik készen álltak az állatok gondozására a nyári szezonban. Emellett a juhok mérlegelése is hozzátartozott az ünnepi tevékenységekhez, hogy megállapítsák az állatok állapotát és fejlődését az elkövetkező időszakra.

Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék kultúrtáj idén díszvendégként vehetett részt a több ezer embert vonzó, színvonalas rendezvényen, amelynek révén a borvidék is bemutatkozhatott sokszínű turisztikai kínálatával, kulturális hagyományaival, és nem utolsó sorban lehetőség nyílt a kiváló tokaji borok kóstolására is.