TOKAJ MINŐSÉGI MEGÚJULÁSA AZ ELSŐDLEGES FELADAT

minőségi megújulás..._022016. március 3-án, immár negyedik alkalommal került megrendezésre a Borjog és Bormarketing 2016 konferencia a Boscolo New York Palotában Budapesten.  A 200 fős konferencia kiemelt célja, hogy felületet biztosítson a szőlőbor ágazatot segítő véleményformáló gondolatoknak és teret adjon a szakmát érintő érdemi kommunikációnak. Az idei szakmai fórum témája: „Egység, közösség, eredetvédelem”.

A rendezvény szervezői dr. Prónay Bence, jogász és Rókusfalvy Pál borász, marketingszakember voltak. A nívós esemény neves hazai és külföldi előadók részvételével zajlott. Többek között Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára, Légli Ottó, Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, Szepsy István borász előadásai is emelték a konferencia színvonalát.  A borjogi és bormarketing aktualitások, elméleti és gyakorlati kérdések megvitatása, sikertörténetek bemutatása mellett izgalmas, interaktív kerekasztal beszélgetésre is sor került. Természetesen Tokaj Borvidékkel is kiemelten foglalkozott a konferencia. Bormarketing szempontból a szakemberek egyedüli igazán unikális magyar borvidéknek nevezték a Tokaji Borvidéket, amely igazi húzóerő lehet a magyar borok megismertetésben a külföldi piacon.

Meghívott előadóként Héjj Dávid, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács elnöke beszámolt Tokaj Borvidék helyzetéről, problémáiról, jövőképéről. Elsődleges feladat véleménye szerint, nem csak a szőlő és bor ágazatának fejlesztése, hanem a vidékfejlesztés, a települések integrált fejlesztése Tokaj-Hegyalja 27 településén. Fontos a helyben élők életkörülményeinek javítása, élhetőbb borvidék megteremtése, illetve szociális, gazdasági háttér kialakítása a biztos megélhetés érdekében. Cél, hogy Tokaj Hegyalja ne csak a minőségi borról szóljon, hanem a minőségi gasztronómiáról, kulturális programokról.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a borvidék jelenleg súlyos demográfiai krízistől szenved, és nem hagyható figyelmen kívül, hogy az ott élő lakosság egészségügyi állapota az egyik legrosszabb az országban. A legfontosabbnak a megfelelő oktatás-nevelés felépítését nevezte a borvidéken, ezért a Kormány a borvidék oktatási helyzetének javítására – az óvodai nevelésen, szakmunkásképzésen keresztül egészen az egyetemi képzésekig – európai uniós forrásokat szeretne felhasználni.

Bejelentette továbbá, hogy a Kormány 6,7 milliárd forinttal támogatja az borvidéket infrastruktúrájának fejlesztése céljából, ezáltal adva meg a lehetőséget a legkisebb birtokoknak is a minőségi bortermeléshez.

Héjj Dávid elmondta továbbá, hogy a turizmus fellendítése kiemelt cél.  Ehhez az utak, dűlőutak felújítására, kerékpárút kiépítésére és szálláshelyek létrehozására van szükség. Ebből a szempontból nagyon fontos beruházás az M30-as autópálya Miskolc és Tornyosnémeti közötti megépítése.