TOKAJ-HEGYALJA SIKERE A VILÁGÖRÖKSÉGI BORVIDÉKEK TALÁLKOZÓJÁN BURGUNDIÁBAN

Hat európai világörökségi borvidék találkozott Burgundiában Beaune városában 2016. október 21-22 között, a Climats Világörökségi Egyesület által szervezett két napos programon. A találkozó célja a világörökségi címmel járó tapasztalatok átadása és ismertetése volt.

A találkozón a 6 világörökségi borvidék képviseletét kiváló borászok és világörökségi szakértők látták el. Wachau, Pico, Loire-völgye, Piedmont helyszíneken túl természetesen a Tokaji Borvidék képviselői, a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. világörökségi szakértője Albert Krisztina és a Hétszőlő Szőlőbirtok részéről Dr. Kovács Tibor is részt vettek az eseményen.
Burgundia, mint világörökségi helyszín másfél éve került fel az UNESCO világörökségi listára, Climats (speciális klíma és parcellák) néven. A találkozó célja a világörökségi cím tapasztalatainak átadása és ismertetése volt a közönség számára. Beaune-i Múzeum igazgatója kiemelte, hogy fontosnak tartják, hogy a jelenlevő világörökségi helyszínek sokszínűségét, egyediségét, értékeit mindenki megismerhesse.

Hogy mi a közös ezekben a borvidékekben? Az ember és a táj közös alkotása, a továbbra is élő borkultúra. A helyszínek céljai azonosak: a világörökségi helyszín megóvása, fenntartása és átadása a következő generáció számára.

Kerekasztal beszélgetés keretén belül alkalom volt arra, hogy világörökségi borvidékek megismerhessék egymást, tapasztalataikat elmondják, és az együttműködés jegyében kölcsönös segítségről biztosítsák egymást.

Természetesen a borkóstoló sem maradhatott ki a programból, ahol is találkozhattak a résztvevők a világörökségi borvidékek borászaival és kóstolhatták meg a különböző ízvilágú borokat. A Hétszőlő Szőlőbirtok borai, a 5 puttonyos Tokaji Aszú és édes Szamorodni hatalmas sikert aratott az eseményen. A hétvégi programra több, mint 350 fő látogatott el.

A világörökségi borvidékek tagjai a ViTour hálózatnak, amely egy remek együttműködési lehetőség, a közös tervek megvalósítása, a fenntartható turizmus és monitoring jegyében. A helyszínek a hálózaton belül a jövőben új projekteket szeretnének véghez vinni, amelyek között szerepelhet a borvidékek társadalmi emlékezetének és emlékhelyeinek felkutatása, majd eredményeinek megjelenítése egy honlapon vagy könyvben.