VITOUR TALÁLKOZÓ – VILÁGÖRÖKSÉGI BORVIDÉKEK TALÁLKOZÓJA TOKAJ-HEGYALJÁN

Hagyományosan évente egy-két alkalommal találkoznak az európai világörökségi borvidéki helyszínek a ViTour hálózat keretén belül, a kölcsönös együttműködés, tapasztalatcsere és szakmai projektek kidolgozása jegyében. 2016. október 16-18. között a Tokaji borvidék adott otthont a nemzetközi szakmai eseménynek a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács keretei között működő Világörökségi Gondnokság szervezésében. A találkozón 6 világörökségi helyszín képviselői vettek részt, úgy, mint Burgundia, Lavaux, Fertö/Neusiedlersee, Wachau, Piémont.

A ViTour hálózatban részt vevő helyszínek az együttműködés jegyében megállapodást kötöttek a borvidéki tájak védelme és fenntartása érdekében, amelynek fontos pontja többek között a világörökségi borvidékek tapasztalatcseréje. Erre a szakmai találkozókon való együttgondolkodás és jó gyakorlatok megvitatása kiváló alkalmat biztosít. Az idő folyamán 14 világörökségi borvidékre bővült hálózat ezeken az összejöveteleken kiemelten foglalkozik a helyi és regionális fejlesztési politikák hatékonyságával, a világörökségi kultúrtájak megvédése érdekében. Jelenleg 12 borvidék dolgozik együtt tényleges projektek megvalósításán.

Az előző találkozó alkalmával, – amelyre Ausztriában, Wachau-ban került sor – fenntartható turizmussal és monitoring témával foglalkozó munkacsoport alakult és kezdte meg munkáját. Ezt folytatták a nemzetköz szakemberek most Tokaj-Hegyalján. A közös munka során kiemelt szerepet kapott a turizmus monitoring tevékenységének a vizsgálata, ahol is az egy nap alatt megforduló látogatók számának számlálása és motivációjának megismerése a cél. Szóba került az önkéntes táborok szervezésének lehetősége és a világörökségi cím erejének vizsgálta is. A résztvevők tervei között szerepel a borvidékek örökségét és tájkarakterét bemutató európai útvonalak kidolgozása, amely remek turisztikai kapocs lenne a borvidékek között.

A szakmai munkán túl a ViTour hálózat az egyes világörökségi helyszínek megismerését is fontosnak tartja, így a találkozó második részében a résztvevők a Tokaji Borvidéken tettek látogatást. A tokaji Világörökségi Bormúzeum látogatásakor Posta György polgármester úr a Bormúzeum létrejöttének történetét és céljait mutatta be. A Tokaji borvidék legfontosabb örökségét, a szőlőtermesztés kultúráját Szepsy István bemutatása révén ismerhették meg a résztvevők. A világhírű borász a különleges geológiai értékek, a borkultúra kialakulásának története és a saját tapasztalatainak ismertetésével vezette be a vendégeket a borvidék egyedülálló világába. Természetesen Hercegkúton a Gomboshegyi és Kőporosi pincesor sem hiányozhatott a világörökségi helyszínek felfedezéséből. Itt a szakembereket autentikus sváb ebéddel várták, ami különleges élmény volt mindenki számára. A találkozó pedig a Patricius Borház látogatásával zárult egy kóstoló keretében.

A ViTour találkozó az együttműködés jegyében tovább folytatódik, amelynek a következő helyszíne Burgundia lesz, 2017 áprilisában. Cél, hogy a szakmai találkozókon a fenntartható turizmus és monitoring témakörökben elhangzott tervek a közeljövőben konkrét projektek formájában valósuljanak meg és segítsék a világörökségi borvidékek fejlődését.