Tokaj-Hegyalja jövőjéről tanácskoztak

A Tokaji Bornapok keretében június 5-én minikonferenciát tartottak  Tokajba. A város szülöttjéről elnevezett Paulay Ede Színházban tartott esemény központi témája a borvidék jövője volt. A vendégeket Posta György polgármester köszöntötte, aki elmondta, hogy a találkozó egyik apropója, hogy elkészült az új polgármesterek bora, amelynek egyben ez az esemény az átadási ceremóniája is. A térség országgyűlési képviselői kezdték az előadások sorát. Hörcsik Richárd az összefogás fontosságát hangsúlyozta, míg Koncz Zsófia a közeljövőben megvalósuló térségi fejlesztésekről beszélt.

A Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanácsának elnöke, Wáberer György kormánybiztos a Tokaj-Zemplén Térségfejlesztési Programot mutatta be. A program célja, hogy a borvidék és Zemplén, a természeti-kulturális és gasztronómiai adottságait jobban kihasználva, váljék Magyarország harmadik legvonzóbb turisztikai térségéve. Ehhez elsősorban jó minőségű utakra van szükség, ezért a program legjelentősebb tétele a közúthálózat fejlesztése, amely már ebben az esztendőben megkezdődik. Ugyanilyen fontos, hogy a történelmi településközpontok arculata megújuljon, illetve a visszakapja régi pompáját Sárospatak, Tokaj és Sátoraljaújhely belvárosa. Természetesen a kisebb települések számára is nyílik lehetőség a településkép javítására erre egyrészt dedikált források állnak rendelkezésre, másrészt pedig még idén nyáron megjelennek pályázati kiírások is.

Stumpf István a Tokaj-Hegyalja Egyetemről tartott előadást. A felsőoktatás modellváltásáért felelős kormánybiztos hangsúlyozta, hogy az új egyetem együttműködésre törekszik a borvidék minden településével és felvázolta egy olyan ösztöndíjrendszer lehetőségét, amely a Tokaj-hegyaljai diákság számára lesz nyitott.

Molnár Péter a borászok képviseletében tett hitet az együttműködésről és szólt arról, hogy az egyetemmel partneri viszonyra törekszenek és a Tarcalon működő kutatóintézet is fontos bázisa lesz a megújuló borvidéki felsőoktatásnak.

Bánné dr. Gál Boglárka a megyei közgyűlés elnöke Borsod-Abaúj-Zemplén megye területfejlesztéséről, a programozási időszakról és a TOP plusz pályázat társadalmasításáról beszélt.

Az előadók sorát Alakszai Zoltán megyei kormánymegbízott előadásában méltatta Tokaj-Hegyalja jelentőségét és biztosította a jelenlévőket, hogy az általa irányított szakmai szervezet segíteni fogja mindazon fejlesztések megvalósulását, amelyek a borvidék felemelkedését szolgálják.

A rendezvény zárásaként ünnepélyes eseményekre került sor. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő megkoronázta Tokaj új borkirálynőjét Veress Lucát. Goreczky Gergely a Grand Tokaj vezérigazgatója pedig átadta az új polgármesterek borát a településvezetőknek.