TOKAJI BORNAPOK

Az elmúlt évben a koronavírus okozta helyzet miatt elmaradt a Tokaji Bornapok, idén azonban már megújult formában várja a közönséget június 4. és 6. között. A rendezvény ebben az évben a Tokaji Borászok Asztaltársaságának javaslatára, s részben a még fennálló COVID helyzet miatt, a megújulás és összefogás jegyében zajlik a Kulturális Központ koordinálásban.

A rendezvényhez bármelyik helyi borászatnak volt lehetősége csatlakozni, a szervezők szeretnék elérni, hogy a Tokaji Bornapok még inkább a “helyiek rendezvénye” legyen, több kisebb helyszínen szervezve. A nyár első hétvégéjén tartandó rendezvény továbbra is ingyenes, néhány programra azonban külön belépőjegyet kell váltani, így érdemes előre tájékozódni.

A korábban megszokott Kossuth -téri nagyszínpadot idén nem állítják fel, ennek fő oka, hogy a járványügyi szabályozás továbbra sem teszi lehetővé a „táncos-zenés” eseményt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy koncertek nélkül maradna a közönség. A Paulay Ede Színház udvarán a három nap alatt számos előadással várják a családosokat, a gyermekprogramok mellett pedig esténként a könnyed szórakozásé lesz a főszerep. Szombaton kora este a Kállay Saunders Band ad koncertet és számos más zenei produkciót is élvezhetnek a vendégek.

A bornapokhoz idén számos partner csatlakozott, a Tokaji Borászok Asztaltársasága a legerősebben képviselteti magát a rendezvényen. A borkóstolók és vezetett pince-, illetve dűlőtúrák mellett a legtöbb helyszínen különleges gasztronómiai kiránduláson is részt vehetnek a fesztiválozók, és a zenei produkciók sem maradnak el. A Tokaj Hétszőlő által üzemeltett Rákóczi pincében például Eichinger Tibor jazzgitáros több formációja is koncertezik. Sőt, a város legnagyobb borászata a szintén Tokajban működő BAZ Beer sörfőzdével is közös programokat tart, vendégként pedig az Európát ginjével meghódító bodrogkisfaludi Seven Hills Distillery is csatlakozik. Szintén különleges kóstolókkal készül a Benkő Borház, a Breza Pince, a Hímesudvar és a Paulay Borház, ezeken a helyszíneken a borok mellett a kézműves finomságokba és különböző kulturális programokba is belekóstolhatnak a vendégek. A Kossuth téri LaBor bisztró grillterasszal és koncerttel készül a hétvégére, a Kávépörkölő Manufaktúrában pedig a zene mellett Sulyóczki Rita tokaji festőművész kiállításmegnyitójával színesítik a hétvégét. Az Ízes Örömest Lekváriumba is érdemes lesz betérni a három nap alatt, ahol 20 lekvár 10 bor és 3 pezsgő gyümölcsöző párosítását kóstolhatják meg.

A Tiszavirág Campingben kézműves vásárt és mesterségbemutatót tartanak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Népművészeti Egyesület tagjaival, a Tokaji Múzeum kertjében pedig szintén gyermekeknek szólóprogramokkal kedveskednek. A Szerelmi Pincében a Tokaji Aszú gyógyászati felhasználásáról tartanak előadást és vezetett kóstolót, az Ászok Borházban pedig több Tokaj-hegyaljai borászat vendégeskedik és kínálja borait. A Borgaléria is koncerttel és kóstolókkal készül, a Kései Pincze gasztroudvarán azonban a borok mellett különleges kávékról, süteményekről és limonádékról tartanak előadást. Azok, akik a kulturális és boros programok mellett a helytörténetről is szeretnének bővebb ismereteket szerezni érdemes csatlakozni a hétvége minden napján induló, de más-más tematikájú Tokaji Sétákhoz is. A Toldi Fogadó-Prés Borbár-Fánky és Fakapu pince és borozó által körbezárt gasztronómiai területen szintén különleges, csak a hétvégre készülő ízek mellett könnyed zenei produkciók is hallhatóak lesznek.