Tokaj-Hegyalja gyerekrajzokon

Lezárult „Az én Tokaj-Hegyaljám” címmel január végén meghirdetett rajzpályázat. Összesen 86 alkotás érkezett 9 Tokaj-hegyaljai iskolai harmadik és osztályos diákjaitól a kultúrAktív Egyesület és a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. felhívására. A rajzpályázat a „Humán kapacitások fejlesztése a Sárospatak – Tokaj térségben” című EFOP projekt keretében megvalósuló oktatási projekt része.

A gyerekek rajzaikon, festményeiken és kollázsaikon nem csupán lakóhelyüket és kedvenc helyeiket mutatták meg, hanem a hozzájuk kötődő élményeiket is megörökítették: az ikonikus épületek és építmények mellett, a szüretet, a könyvtárlátogatást, csónakázást és horgászást a Bodrogon, a kirándulást a hegyekben és a Long-erdőben vagy a pávákat a sárospataki vár udvarán, a traktorokat a szántóföldön. A rajzokat még személyesebbé teszik a velük együtt érkezett rövid leírások, történetek.

A rajzpályázathoz kellett a pedagógusok lelkesedése is, akik összegyűjtötték, beszkennelték és beküldték a gyerekek munkáit a pandémia, a karantén és digitális oktatás ellenére is. Közreműködésükkel folytatódott a februárban online workshoppal elindult együttműködés a helyi iskolákkal. 

Hamarosan az is kiderül, hogy kik a díjazottak. Az április elejétől elérhető tokajhegyaljagyerekeknek.hu weboldalra válogatás kerül fel a beérkezett alkotásokból. A teljes anyagot pedig ősszel, a Tokaj-Hegyalja gyerekeknek című könyv átadásakor kiállításon mutatják be a szervezők.