Elsőként a Tokaji borvidéken készül Világörökségi Arculati Kézikönyv

Hiánypótló dokumentum készül a Tokaji borvidék világörökségi helyszín kiemelkedő értékeinek védelme érdekében. A Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft.  az ArtVital Kft. közreműködésével elkezdte a Világörökségi Arculati Kézikönyv előkészítését, amely várhatóan ősszel el is készül.

A településkép arculati kézikönyvek mintájára készülő kiadványban helyet kapnak az építészeti és természeti örökség védelme érdekében követendő ajánlások, jó példák. Részletesen olvashatunk benne a térség évezredes borászati kultúrájáról, az ezzel együttesen formálódott tájkarakterről, a térség sokszínű kulturális örökségéről, a klimatikus és környezeti adottságokról, valamint a pincék és pincerendszerekről. Mindezek mellett az attribútumok szerepe, a védelem általános, illetve egyedi szabályai is bemutatásra kerülnek.

Cél, hogy egy olyan illusztrációkkal ellátott, közérthető kézikönyv készüljön, amely a világörökségi értékek és attribútumok bemutatásán túl, vázolja a védelem szabályait és a jó példák bemutatásával segítse az értékek megőrzését. Feladatunk, hogy mindenki könnyen választ találjon a világörökséget érintői kérdésekre, és az ajánlások segítségével közösen megőrizzük a térség világörökségi címét.