VILÁGÖRÖKSÉGEK EGYÜTT A TOKAJI BORVIDÉKEN

Szeptember 17-e volt a napja annak, hogy a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. keretei között működő Világörökségi Gondnokság vendégül látta a magyarországi világörökségi helyszíneket és a témához kapcsolódó szakembereket a Tokaji borvidéken. Az egész napos csapatépítés apropója a természeti és kulturális értékek megőrzéséét UNESCO Világörökségi listára felkerült nyolc magyarországi helyszín kölcsönös megismerése volt. Ehhez csatlakoztak a Miniszerelnökség Világörökségi Osztályának szakemberei, illetve a Lechner Tudásközpont munkatársai is.

A Tokaji Világörökségi Bormúzeum adott otthont a rendezvény délelőtti helyszínének, ahol a találkozó az Újragondolt oktatás – „Örökségünk az ifjúság kezében” címet kapta. Dévald István, a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft ügyvezetőjének és Dr. Bartha Kinga, a Miniszterelnökség Világörökségi osztályvezetőjének köszöntése utána Dr. Molnár Péter, birtokigazgató, a Tokaj Hegyközség elnöke, PHD, egyetemi docens előadásában elmondta, hogy a Tokaj-Hegyalja Egyetem létrehozásával a kormány a magyar nemzet történelmi adósságát törlesztette Sárospatak felé. Történelmi pillanat ez, de kihívással teli is, mert új szemmel kell tekintenünk értékeinkre és a rivalizálás helyébe az építő együttműködést kell emelnünk, ugyanis a siker csak közös lehet.

 

Demeter Zoltán, borász, címzetes egyetemi docens a Tokaji borvidék szőlészeti-borászati helyzetét mutatta be a jelenlévőknek, kiemelve, hogy Tokaj országunk legfontosabb borvidéke, sőt a világ borkultúrájának egyik fontos alapja. Hisz abban, hogy a Tokaji bor lehet az egyik legerősebb magyar márka a világban, de ehhez még sokat kell dolgozni.

 

Az épített környezeti nevelésről Salamin Ferenc, Ybl-díjas építész tartott előadást. Jó példája ennek a nemrég elkészült Tokaj-Hegyalja gyerekeknek oktatási program is, amelynek keretében egy weboldal és egy gyerekkönyv is készült. A könyvet pedagógusok segítségével a térség negyedik osztályos diákjai ingyenesen használják. Az önállóan is lapozgatható kiadvány sok-sok hasznos információt is tartalmaz a régió kiemelkedő egyetemes értékeiről. Erről Tóth Eszter, a kulturAktív Egyesület vezetője tartott előadást.

A délelőtti közös beszélgetés utolsó előadása a Világörökségi Arculati Kézikönyv munkafolyamatának bemutatásáról szólt. Végh József, az ArtVital Kft. ügyvezetője arról számolt be, hogy a Kézikönyv elkészítése folyamatban van, amely a Tokaji borvidék világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékeit hordozó attributumainak megőrzésére add iránymutatást a térség lakosai számára.

A világörökségi csapat a délután folyamán bejárt a borvidéken néhány olyan világörökségi helyszínt, amelyek felújításra kerültek az elmúlt időszakban az GINOP 7.1.6 projekt keretében. Jártak a bodrogkeresztúri gótikus Római Katolikus Templomban, amelynek rekonstrukciója nagy tempóban halad.  Az Árpád kori épület egyedülálló történelmi emlékeinek helyreállítása már a vége felé közeledik, így hamarosan átadásra kerül a templom. A tarcali Rákóczi Szüretelőházban járva láthattuk, hogy a külső és belső felújítása megvalósult, így az épület régi fényében ragyogva várja a látogatókat hamarosan.

Természetesen borkostolásra is sor került a nap folyamán,  köszönve azt a Tokaj Hétszőlő Szőlőbirtoknak és az Oroszlános borhotelnek.

Fotó: Zsolnai Péter