Tokaj-Hegyalja gyerekeknek – ünnepélyes könyvátadóval zárul az oktatási projekt

A Tokaj-Hegyalja gyereknek című könyv ünnepélyes átadásával 2021. szeptember 7-én lezárul a Tokaj-Hegyalja gyerekeknek oktatási program. A weboldalból, könyvből, rajzpályázatból és a pedagógusoknak szóló módszertani anyagokból összetevődő oktatási program célja, hogy a helyi értékeket játékos, innovatív formában ismertesse meg a 8–12 éves korosztállyal. A programot a „Humán kapacitások fejlesztése a Sárospatak – Tokaj térségben” című EFOP projekt keretében valósította meg a KultúrAktív Egyesület a Tokaji Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. megbízásából. A Tokaj-Hegyalja gyerekeknek című könyvet minden negyedik osztályos hegyaljai diák megkapja. Az ünnepélyes könyvátadón köszöntőt mond Dévald István a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. ügyvezetője, valamint pódiumbeszélgetésen mesélnek a könyv születéséről a szerzők, Rozgonyi Sarolta és Tóth Eszter, Dankó József szakmai lektor és Remsey Dávid illusztrátor. A rendezvényt a pedagógusoknak szóló módszertani bemutató és a rajzpályázat alkotásiból kiállítás kíséri.

A Tokaj-Hegyalja gyerekeknek című könyv a Tokaji Borvidéket mint világörökségi helyszínt mutatja be. Az olvasókat Szeles, a gólya és Berkec a béka vezeti végig Tokaj-Hegyalján, bemutatva nekik az épített, a természeti és a kulturális örökséget. A gazdagon illusztrált kötetet forgató gyerekek képzeletben vagy akár ténylegesen is bejárhatják Hegyalját, megismerkedhetnek a világörökségi helyszínekkel, a legendákkal, a birtokosokkal, a pincékkel, a kastélyokkal és kúriákkal, a borászattal és a szőlészettel, a hagyományokkal és szokásokkal. Útjuk során izgalmas felfedezések, elgondolkodtató, játékos és kreatív feladatok várnak rájuk.

A könyvvel és az oktatási programmal azonos című weboldal (www.tokajhegyaljagyerekenek.hu) weboldal böngészhető térképen, játékokon és sétaútvonalakon keresztül mutatja be a tokaji világörökséget, válogatás látható rajta a projekt részeként meghirdetett rajzpályázat alkotásaiból, valamint a pedagógusok projektnapok lebonyolításához letölthető módszertani anyagokat találhatnak. A látogatók a térképen a településekre kattintva a felugró ablakokban rövid, illusztrált szövegeket olvashatnak Tokaj-Hegyalja épített, természeti és kulturális örökségéről, a kiemelt világörökségi helyszínekről.  A felugró ablakokban szereplő információkból összeállított játékos kvízek vidám tudáspróbára hívnak. Aki szeret társasozni, kinyomtatható társast is talál az oldalon, amely a vesszőtől a pincéig követi a szőlő útját. A helyszíni felfedezést a séta menü letölthető és kinyomtatható sétalapjai segítik.