TÍZMILLIÁRDOKBÓL ÉPÜL TOKAJ-HEGYALJA

????????????????????????????????????

Kiemelt fejlesztési térséggé nyilvánította a Tokaji borvidéket a kormány, a döntéssel támogatja a Bor-Vidék Tokaj Hegyalja Nemzeti Program gyakorlati végrehajtását, amelynek megvalósítására a kabinet mintegy 33 milliárd forintot szán – mondta Tombor András, a Tokaj Kereskedőház Zrt. felügyelőbizottságának elnöke kedden az MTI-nek.

Kifejtette, ezt az összeget a későbbiekben további források bevonása követheti. Mindez kulcsfontosságú a borvidék komplex gazdasági térségként történő felemeléséhez, és ennek részeként a minőségi bortermelés feltételeinek megteremtéséhez, a tokaji bor hazai és nemzetközi elismertségének megerősítéséhez – magyarázta az elnök. Hozzátette: a döntés azt jelenti, hogy az állami források elosztásánál a Tokaj-hegyalja régióból beérkező pályázatokat súlyozottan veszik majd figyelembe.

A program egyszerre járul hozzá a vállalkozási környezet javításához, a foglalkoztatási lehetőségek bővüléséhez, a munkaképes korú lakosság elvándorlásának megállításához, valamint a tokaji bor régi hírnevének helyreállításához – sorolta Tombor András.

Félezer alacsony végzettségű ember kaphat munkát

A hosszú távú programok közül az egyik legfontosabb a Tokaji Életpályaprogram elindítása. Ennek célja a térség borásztársadalmának a megtartása, a magasan szakképzett minőségi munkaerő kiáramlásának a megállítása, a negatív demográfiai folyamatok (elöregedés, elvándorlás) megfordítása. Ugyanakkor a tokaji modellhez kapcsolódóan, egy a borrégióra specializált közmunkaprogram keretében, 500 alacsony végzettségű vagy piacképes szaktudással nem rendelkező, hátrányos helyzetű, tartósan munkanélküli személyt is bekapcsolnának a szőlészeti tevékenységbe, és átképzésükről is gondoskodnak.

Kitért arra is, hogy ugyancsak a program része az újonnan felálló Tokaji Állami Földalap, amely a minőségi szőlőtermesztésre hajlandó, de tőkehiánnyal küszködő gazdálkodókat jó minőségű szőlőparcellákhoz juttathatja.

Örülhetnek a turisták

A nevesített beruházási célok között számos, a turizmus és az infrastruktúra fejlesztését célzó, illetve energetikai projektet is előirányoztak, így a program céljai közé tartozik a borvidéken átmenő nehéz tehergépjármű-forgalom korlátozása, valamint a borvidéki dűlőúthálózat átfogó korszerűsítése – jegyezte meg.

100 milliárd ömölhet a régióba

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár egy hete jelentette be, hogy a kormány 2014 és 2020 között körülbelül 100 milliárd forintot szán Tokaj-Hegyalja fejlesztésére. A fejlesztési programon keresztül elérhető forráshoz a történelmi borvidék 27 önkormányzata, valamint az itt élő és gazdálkodó szőlészettel és borászattal foglalkozó szakemberek férhetnek hozzá. A program első lépéseként hazai forrásból az idén 5 milliárd forintos keretösszeget biztosítanak a települések infrastrukturális feltételeinek javítására, ebből 1,5 milliárd forintot osztanak fel azonnal az önkormányzatok között. A pénz első része februárban már az érintett önkormányzatok rendelkezésére fog állni.

 Az államtitkár elmondta: a második lépésben a Miniszterelnökség kiemelt turisztikai programot hirdet a települések számára még a 2007–2013-as fejlesztési ciklusból megmaradt pénz segítségével. A 27 településnek 2 milliárd forintot fognak biztosítani, ezt a Széchenyi Programirodán keresztül a helyhatóságok és a civil szervezetek vehetik igénybe.