KIEMELT FEJLESZTÉSI TÉRSÉGGÉ NYILVÁNÍTOTTA A KORMÁNY TOKAJ HEGYALJÁT

33 milliárd forinttal támogatja a kormány Tokaj-Hegyalja fejlesztését, a beígért százmilliárd első ütemeként. Főként a helyi vállalkozásokat támogatnák, de lesz pénz életpályamodellre, tőkehiányos borászatok földhöz juttatására és a dűlőutak korszerűsítésére is.

Kiemelt fejlesztési térséggé nyilvánította a tokaji borvidéket a kormány. Ezzel a döntéssel a kormány a Bor-Vidék Tokaj Hegyalja Nemzeti Program gyakorlati végrehajtását támogatja, amelynek megvalósítására a kabinet mintegy 33 milliárd forintot szán.

Ahogy arról a Mandiner.bor is beszámolt, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár egy hete jelentette be, hogy a kormány 2014 és 2020 között körülbelül 100 milliárd forintot szán Tokaj-Hegyalja fejlesztésére. Ez tehát az első ütem.

Tombor András, az állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház felügyelőbizottságának elnöke szerint a döntés azt jelenti, hogy az állami források elosztásánál a Tokaj-Hegyaljáról beérkező pályázatokat súlyozottan veszik majd figyelembe. A program egyszerre járul majd hozzá a vállalkozási környezet javításához, a foglalkoztatási lehetőségek bővüléséhez, a munkaképes korú lakosság elvándorlásának megállításához, valamint a tokaji bor régi hírnevének helyreállításához.

Életpályaprogram indul a borvidéken

Tombor András elmondta, hogy a hosszú távú programok közül az egyik legfontosabb a tokaji életpályaprogram elindítása. Ennek célja a térség borásztársadalmának a megtartása, a magasan szakképzett minőségi munkaerő kiáramlásának a megállítása, a negatív demográfiai folyamatok (elöregedés, elvándorlás) megfordítása.

Ugyanakkor a tokaji modellhez kapcsolódóan, egy a borrégióra specializált közmunkaprogram keretében, 500 alacsony végzettségű, vagy piacképes szaktudással nem rendelkező, hátrányos helyzetű, tartósan munkanélküli személyt is bekapcsolnának a szőlészeti tevékenységbe és átképzésükről is gondoskodnak. A program részként felállítják a Tokaji Állami Földalapot is, amely a minőségi szőlőtermesztésre hajlandó, de tőkehiánnyal küszködő gazdálkodókat jó minőségű szőlőparcellákhoz juttathatja.

Rendbe teszik a dűlőutakat

Tombor András azt is elmondta, hogy a nevesített beruházási célok között számos, a turizmus és az infrastruktúra fejlesztését célzó, illetve energetikai projektet is előirányoztak, így a program céljai közé tartozik a borvidéken átmenő nehéz tehergépjármű-forgalom korlátozása, a borvidéki dűlőúthálózat átfogó korszerűsítése és a tokaji borvidéket behálózó kerékpárút-hálózat építésének megkezdése is.

Forrás