SZÍNES TURISZTIKAI KÍNÁLAT – MEGÚJUL A TOKAJI BORVIDÉK

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. 2017. március 23-án „Turizmus a gazdaság egyik sikerágazata” címmel konferenciát szervezett Budapesten. Olyan platformot kívánt létrehozni a rendezvénnyel, ahol a turisztikai ágazat meghatározó szereplői mutathatják be eredményeiket, jövőbeli terveiket.

Strommer Dávid, a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója is meghívott előadója volt az eseménynek, ahol beszámolt a tokaji régió turisztikai helyzetéről és a várható turisztikai fejlesztésekről.

Előadásában kitért azokra a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács munkaszervezete által kidolgozott fejlesztési irányelvekre, amely koncepció mentén a területfejlesztési struktúra meghatározásra került, és a borászati és gasztronómiai fejlesztésekben, a hagyományok ápolása és kulturális fejlesztésekben, a természeti értékek megőrzésében, a gazdaságfejlesztési programokban, az egyházi hagyományok ápolása és oktatásfejlesztésben, a turizmusfejlesztésben és a közösségfejlesztésben lett meghatározva.

A turisztikai fejlesztések tekintetében elsődleges cél a Tokaji borvidék megújulása, amelynek köszönhetően a térség még inkább vonzó célállomássá válik a turisták számára, ahol hosszabb és minőségi időt tudnak eltölteni az idelátogató vendégek. A célközönség meghatározása is szélesebb spektrumon mozog, hiszen nem csak a borkedvelők, de a családok számára is szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget kell nyújtania a borvidéknek.

Kiemelte, hogy a térséget nem kell kitalálni, hiszen azt már megtették elődeink, de tudni kell élni rendkívüli adottságaival, bemutatni értékeit az idelátogatók számára. A tervezett fejlesztéseknek köszönhetően a jelenlegi adottságok rendszerbe szerveződnek, illetve a turisztikai termékkínálat tovább bővül.

A jelenlegi turisztikai helyzetet elemezve elhangzott, hogy szálláshelyek fejlesztése rendkívül időszerű a térségben, hiszen jelenleg kevés az olyan szálláshely, amely minőségi és színvonalas szolgáltatást tud nyújtani. Ezért örvendetes, hogy az elkövetkező fejlesztési időszakban a Tokaj, Felső Tisza, Nyírség komplex fejlesztését célzó kormányrendelet szerint 5 milliárd forint kerül elkülönítésre a kisméretű szálláshelyek minőségi és mennyiségi fejlesztésére, hiszen a nagy szállodák mellett egyre nagyobb a kereslet a kisebb, intimebb, helyi termékeket kínáló, de jó minőségű szálláshelyek iránt.

Tokaj-Hegyalja megújulásához hozzátartozik a települések arculatának megszépülése is, amelynek érdekében a turisztikai fejlesztések során olyan főutcák, terek létrehozása, újjáépítése van előirányozva, ahol öröm végig sétálni és délelőttől estig lehetőség nyílik a gasztronómiai szolgáltatások igénybevételére, kiváló borok elfogyasztására. Mádon a főutca rekonsrukciója például kiválóan illeszkedik az eddigi években felmutatott eredményeikhez, így a fejlesztéssel még inkább vonzó hely lehet a turisták számára. Tokajban sétálóutcájának megújítása mellett komoly potenciál rejlik a folyóparti sétány kialakításában, kávézókkal, kóstoló és pihenőhelyekkel.

Sokat elmond, a lehetőségekről, hogy hegyalja adta az év éttermét, illetve az országos top 10 vidéki étterem kategóriában is 3 található a borvidéken. Ez egy kiváló mérce, és példaértékű is lehet a többi vendéglátó egység számára. Ide kapcsolódik a minőségi borkészítés lehetőségeinek megteremtése, amelynek egyik legfontosabb eszköze a 6,7 milliárd forintból megvalósuló közösségi infrastruktúra projekt, amely a kezdő, tőkeszegény borászoknak segít jóminőségű borok előállításában. A térség széles borkínálatának bemutatása érdekében 3 látogatóközpontot létesítése is a tervek között szerepel, amelyek interaktív kiállásokkal, minőségi borkóstoló-helyekkel várják majd a látogatókat.

Az aktív turisztikai fejlesztések között kiemelt szerepe van a kerékpáros és vízi turisztikai beruházások rendszer szintű kezelésének. 1,5 milliárd Ft uniós és 800 millió forint hazai forrás felhasználásával épülnek majd a korábbi kerékpárutakhoz csatlakozó utakat, illetve fejlesztésre kerülnek a hozzájuk tartozó szolgáltatások is. Szintén ebből a forrásból valósul meg egy a borvidék kiemelt pontjait összekötő táblákkal kijelölt úthálózat az alacsonyabb forgalmú közutakon.

Az egyik legjelentősebb fejlesztés Sátoraljaújhelyen várhat, ahol világ leghosszabb üveghídja épül a Várhegy és a Szárhegy között 1,5 milliárd forint felhasználásával. Sárospatakon pedig Tokaj-Hegyalja vízi élményeinek erősítése céljából különösen fontos a Végardó Fürdő fejlesztése 1,5 milliárd forint felhasználásával.

Strommer Dávid előadásában kiemelte, hogy a 2020-ig megvalósuló fejlesztések rendkívüli lehetőséget nyújtanak a Tokaji borvidéknek, de fontosnak tartja, hogy azok a helyi lakosság bevonásával, a térség igényeit és lehetőségeit figyelembe véve és rendszerben gondolkodva valósuljanak meg.