TOKAJ TÉRSÉGE KIEMELT TURISZTIKAI TERÜLET LETT

A Kormány kiemel turisztikai térséggé nyilvánította Tokaj, Felső-Tisza és Nyírséget, meghatározva az ehhez kapcsolódó fejlesztéseket, hozzárendelve a megvalósításhoz szükséges forrásokat. Cél, hogy Magyarország Budapest és a Balaton mellett első körben a Kelet-Magyarországi régió is vonzó célpontként jelenjen meg a hazai és a nemzetközi turisztikai palettán.

Tokaj térség a Tokaji borvidéknél bővebb, 73 településből álló desztinációként lett meghatározva, amely települések közvetlenül vagy közvetve kapcsolódnak egymáshoz. Tokaj és Zemplén fejlesztése egymást támogatva képes megszólítani a turisztikai keresletet, amely egymást segítve, együttgondolkodással tud vonzó úti céllá válni.

Az uniós- és hazai fejlesztési forrásból megvalósuló beruházások kiemelt célja, hogy a jövőben vonzó úti célként tekintsenek a desztinációra mind a belföldi, mind a nemzetközi piacon. Ehhez a meglévő értékek mellett olyan turisztikai attrakciókra van szükség, amelyek egyedülállóak, arra sarkallják a turistákat, hogy útra keljenek és hosszabb időt eltöltsenek a tokaji térségben.

A Tokaji borvidéken a kerékpárút-hálózat, a Felső-Tisza vízi turizmusának komplex megújítása és az egyéb aktív turizmushoz kapcsoló fejlesztések mellett jelentős szerepet kap a világörökségi helyszínek korszerűsítése. Tokajban például az óvárosi parti sétány kiépítése és a Tokaji Bormúzeum látogatóközponttá alakítása mellett a tokaji Rákóczi-vár felújítására és környezetének rendezésére és a sevillai Makovecz-pavilon felállítására is jut forrás. Sátoraljaújhelyen a több száz éves múltra visszatekintő Ungvári pincesor fejlesztésén túl Üveghíd épül a Szárhegy és a Várhegy között. Tarcalon a Szüretelőház fejlesztésére, Bodrogkeresztúron a Római katolikus templom felújítására és a csodarabbi kiállítás-, bemutatótér- és rendezvényhelyszínre is fordítanak forrást. Mád történelmi főutcájának rekonstrukciója, valamint a tolcsvai Rákóczi-kastély és pince fejlesztése is napirenden van az elkövetkező fejlesztési periódusban.

A térség turisztikai kínálatának fellendítése céljából az egészségturizmushoz szorosan kapcsolódó sárospataki Végardó Fürdő felújítása, korszerűsítése is a tervek között szerepel. A kulturális turizmushoz kapcsolódóan a térségben lévő Rákóczi korát idéző várak eddig fejlesztésein túl azok további rekonstrukciója, tartalommal való megtöltése mellett helyet kap többek között a sváb kultúra és gasztronómia ápolására udvar kialakítása Sátoraljaújhelyen is. Az egyházi hagyományok ápolása fontos része a térségnek, amelyhez a zarándokutak kialakítása, és a meglévőek fejlesztése elengedhetetlen, így a Szent Erzsébet Zarándok és Látogatóközpont Sárospatakon méltó emléket állít majd Szent Erzsébet örökségének.

A térség infrastruktúrájának fejlesztése nélkül elképzelhetetlen a turisztika fellendülése, hiszen a nehezen megközelíthetőség, kedvezőtlen közlekedési kapcsolatok nagyban befolyásolják az utazási kedvet. Így a közlekedésfejlesztés kiemelt szerepet kap a jövőben, Mezőzombor-Sátoraljaújhely vasútvonal villamos felsővezetékek rendszerének kiépítése komoly támogatást élvez.

Tokaj kiemelt turisztikai térség szálláshelyei jelenleg az alacsonyabb besorolásúak, ennek javítása érdekében a falusi szálláshelyek minőségi fejlesztésére lehetőség nyílik az elkövetkező időszakban.