SAINT-ÉMILIONI VILÁGÖRÖKSÉGI NAPON JÁRTUNK

A franciaországi Saint-Émilion Hegyközség az első borvidék, ami felkerült az UNESCO világörökség listájára. Ennek 20. évfordulóját nagyszabású eseménnyel ünnepelte június 29-30 között a térség.

Nem csak a bor teszi különlegessé ezt a hangulatos középkori várost, hanem 1300 éves történelme is. Saint-Émilion Bordeaux-tól mintegy negyven kilométerre található. Különleges mikroklímája miatt a bordeaux-i borvidéken belül is kiemelt helyet foglal el. Már a római korban is folytattak itt szőlőművelést, készítettek bort. Ma Saint-Émilionban és a környező 5400 hektáron, ahonnan eredetvédett bort lehet palackozni, több mint száz château (borászat/birtok) található.

A falu világörökségi címének 20. évfordulóját ünnepelte a múlt hétvégén, ahová a Tokaj Borvidék Világörökségi Gondnoksága is hivatalos volt.  A nemzetközi konferenciával egybekötött esemény a szórakozási lehetőségeken kívül, kulturális és hagyományőrző programokkal is várta az érdeklődőket. Kovács Attila kollégánk a Tokaji borvidék képviseletében, többek között olyan fontos közéleti szereplőkkel beszélgetett a világörökségi és turizmus kapcsolatáról, mint a Terroir Alapítvány elnöke, Catherine ARTEAU és St. Emilion polgármestere.

St. Emilion világörökségi helyszínnel való együttműködése a Tokaji borvidéknek jó lehetőség a nemzetközi kapcsolatok ápolására, együttgondolkodásra és a kölcsönös tapasztalatcserére.