Projektfelhívás „Világörökségi Önkéntesek (WHV) 2024 – Munka a jövőn”

A Világörökség Önkéntes Kezdeményezése (WHV) 2008-ban jött létre az UNESCO Világörökség Oktatási Programjának keretében. Célja a önkéntesség erejének kihasználása, valamint a fiatalok, szervezetek, intézmények és közösségek bevonása azokba a konkrét intézkedésekbe, amelyek hozzájárulnak a világörökség helyszínein megőrzéséhez és népszerűsítéséhez a határokon átnyúlva.

A „Világörökségi Önkéntesek (WHV) 2024 – Munka a jövőn” című projektfelhívás az UNESCO Világörökség Oktatási Programjának 30. évfordulójához kapcsolódik, felhívva a figyelmet az oktatás fontosságára és a fiatalok bevonására a világörökség védelmébe.

 A WHV Kezdeményezés 2008 és 2023 között 191 partner szervezetet koordinált 81 országban, illetve több mint 10 000 önkéntest vonva be a világörökség megőrzésébe. A 2024-es kampányra most olyan új projektek pályázatait várják, amelyek erősítik a helyi közösségek és fiatalok együttműködését a világörökség helyszínein. A projekteknek a fiatalokat be kell vonniuk a világörökség megőrzésébe, készségeiket fejlesztve és hozzájárulva a fenntartható együttműködéshez. A kezdeményezés továbbá támogatja a nemek közötti egyenlőséget és a területi együttműködést a világörökség helyszínein.

A pályázati felhívás az UNESCO Világörökség honlapján található meg a következő webcímen: https://whc.unesco.org/en/news/2644