KERÉKPÁROS FEJLESZTÉSEK A BORVIDÉKEN

A Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács a 2018 novemberi ülésén elfogadta a borvidék kerékpáros fejlesztési koncepcióját, amely egymásra épülő un. „kerékpáros körök” kialakítását tartalmazza.

Az elfogadott koncepció szerint azt első ütemben a tokaji Kopasz-hegyet megkerülő kerékpáros fejlesztés valósul meg. A második ütemben történne meg a borvidék nyugati területeinek (pl. Mád) becsatolása a tokaji hegyet megkerülő kerékpáros körbe.Két elnyert pályázat, összesen 3 940 102 800 Ft biztosítja pillanatnyilag a borvidék kerékpáros fejlesztés céljait. A GINOP 7.1.9-es pályázat keretében már a tervezési folyamatok zajlanak, a TOP-os pályázat kapcsán pedig a támogatási szerződés megkötése után kezdődhet a projekt megvalósítása.

Két pályázati forrás elnyerésével lehetőség nyílt arra, hogy az első ütem teljesen, a második ütem pedig részlegesen megvalósuljon.

A Tokaji Borvidék, mint világörökségi helyszín a kerékpáros turizmus számára vonzó úti cél, továbbá a javarészt mérsékelt forgalmú négy számjegyű utakkal, a művelésben tartott szőlő-, illetve erdőterületek dűlő- és erdőgazdasági útjaival való behálózottságából adódóan kiváló kerékpározási lehetőségeket kínál.

Egy olyan kerékpárút-hálózattal kialakítása kezdődik, amely összeköti a Tokaj Borvidék és vonzáskörzetének turisztikai attrakcióit, közösségeit, illetve kapcsolódik a tematikus borutakhoz, a minőségi vendéglátáshoz, valamint a zarándokutakhoz is.

A több lépcsős, egymásra épülő, moduláris fejlesztés során úgynevezett kerékpáros körök kialakítására kerülne sor. Az elsősorban idegenforgalmi céllal létrejövő fejlesztés megalapozásakor azok a nemzetközi tapasztalatok lettek figyelembe véve, amelyek azt igazolják, hogy a kerékpáros turisták körutakat tesznek meg legszívesebben. A turisták az élményszerzés, új tájak megismerése miatt döntenek a kerékpározás, mint aktív turizmus mellett. Így ezen igényeket figyelembe véve a tokaji Kopasz-hegy megkerülésével, egy 20 km-es kerékpáros kör kerül kialakításra. A családbarát kerékpáros körutakba bekapcsolódnak a fő közúti közlekedési útvonalakról leágazó világörökségi látványosságok és a borászati attrakciók, így könnyen elérhetővé válnak a kapcsolódó szolgáltatások is. A hegyet övező kerékpáros kör teljessé tétele, az elkészült Nyíregyháza – Tokaj kerékpárúthoz csatlakozik.

A tervek szerint olyan komplex kerékpáros fejlesztés első lépései ezek, amelyek felhelyezik az aktív turizmus térképére Tokaj-Hegyalját, lehetőséget nyújtva az idelátogatóknak a térség nevezetességeinek, ezen belül is a kiváló tokaji boroknak két keréken való megismerésére