ELFOGADTA A KORMÁNY A TOKAJI BORVIDÉK TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJÁT ÉS PROGRAMJÁT

2023. november 29-én jelent meg a Magyar Közlönyben a 1520/2023. (XI. 29.) Kormányhatározat a Tokaji Borvidék Területfejlesztési Koncepciójának és Programjának elfogadásáról, amely  jelentős mérföldkő a Tokaji Borvidék fejlesztése szempontjából.

A Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. által készített térségi dokumentum célja a Tokaji borvidék átfogó fejlesztése, annak gazdasági, kulturális és turisztikai potenciáljának kiaknázása. A határozat kiemelt hangsúlyt fektet a táj- és környezetvédelem, fenntarthatóság, prémium minőségű borkészítés, élénk gazdaság, valamint a kulturális és természeti örökség védelme terén elérendő stratégiai célokra.

Az elfogadott koncepció és program az alábbi stratégiai célokat tűzte ki:

Világhírű Tokaji – Prémium minőségű borkészítés és gasztronómia: Az elsődleges cél a Tokaji borvidék további népszerűsítése a világban, különös hangsúllyal a prémium minőségű borokra és az ehhez kapcsolódó gasztronómiára.

Élénk helyi gazdaság – Dinamikus Tokaj: A gazdasági fejlődés ösztönzése és az élénk vállalkozói szellem megerősítése a térségben.

Élő örökségünk – Világörökségi kultúrtáj védelme: A Tokaji borvidék kulturális és történelmi örökségének megőrzése, beleértve a világörökségi kultúrtájat.

Ezerarcú kultúra – Szellemi örökség és kultúra ápolása: A helyi kulturális sokszínűség megőrzése és támogatása.

Természetesen Tokaj-Hegyalja – Egyedi természeti értékek megőrzése: A természeti kincsek megóvása és fenntartható kezelése a vidéki táj szépségének megőrzése érdekében.

Hithű borvidék – Egyházi hagyományok ápolása: Az egyházi hagyományok és kulturális értékek támogatása és ápolása.

Képzett térség – Kiegyensúlyozott oktatási és képzési struktúra kialakítása: A terület oktatási és képzési infrastruktúrájának fejlesztése.

Aktív élet – Prémium desztináció – Turizmusfejlesztés: A térség turisztikai vonzerejének növelése és prémium turisztikai desztinációvá válása.

Otthon vagyunk – Helyi közösségfejlesztés: A helyi közösségek erősítése és összetartásuk támogatása.

Megújuló települések – Települési környezet fejlesztése: A települések infrastruktúrájának és környezetének fejlesztése.

Elérhető települések – Közlekedésfejlesztés: A hatékony közlekedés és infrastruktúra kiépítése a területen.

Vonzó borvidék – Egységes térségi arculat kialakítása: Az egységes arculat kialakítása és a vonzó térségi imázs erősítése.

 

A határozat a 2021-2027-es időszakra tűzi ki a stratégiai célok megvalósítását, amelyet a Tokaji Borvidék Fejlesztési Tanács kísér figyelemmel. Ezzel a határozattal a kormány hangsúlyozottan támogatja a Tokaji borvidék hosszú távú fenntartható fejlődését, és új lendületet ad a térség gazdasági és turisztikai potenciáljának kibontakozásához.