ÁTADTÁK A TOKAJ ÉS TARCAL KÖZÖTTI DŰLŐUTAKAT

Állami támogatással közel 6 km önkormányzati dűlőút készült el Tarcal-Tokaj Hegyközség területén, amelynek átadójára 2023. augusztus 2-án került sor Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter részvételével. A projekt új, szilárd burkolatú külterületi utak építésére, hosszútávú stabilizálására, állagmegóvására, állapot megőrzésére, közlekedésbiztonsági és turisztikai használatára irányult.

A 4000 hektáros Tokaj borvidék szervezetileg nyolc Hegyközségre tagozódik, amelyek területileg és szőlődűlők alapján is jól elkülöníthetők. A Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Programban „dűlőútfejlesztésére” dedikált célforrás elosztása és felhasználása, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács 2021 évi június -1-ei ülésén hozott határozata alapján, területarányosan hegyközségekre bontva kerül felhasználásra. A 100%-os intenzitású egyedi támogatást a hegyközség önkormányzatai új és meglévő külterületi szilárd burkolatú utak kiépítésére, fejlesztésére vehetik igénybe, konzorciumi formában.

Tarcal határában tartott ünnepélyes átadón Wáberer György, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanácsának társelnöke beszédében elmondta, hogy a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Program kiemelten kezeli a „dűlőútfejlesztést”, így a mostani útfelújítás a közel 6 milliárdos fejlesztési csomag első lépése.

A projekt záró eseményén Gulyás Gergely kitért arra, hogy a Tarcal-Tokaj Hegyközségre eső közel 620 millió forint értékű, a kormány által támogatott útfelújítás egy olyan új turisztikai fejlesztés is egyben, ami lehetővé teszi a szőlőültetvények biciklivel és gyalogosan történő megközelítését a gazdálkodók és a földtulajdonosok mellett azok számára, akik a turizmus miatt érkeznek Tokaj-Hegyaljára.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője elmondta: az infrastrukturális fejlesztések, az út- és kerékpárút építések mellett az elmúlt években sokat bővültek és fejlődtek Tokaj-Hegyalja szálláshelyei és ehhez kapcsolódó szolgáltatásai is.

Butta László, Tarcal Község polgármestere megjegyezte, hogy a településnek eddig egy kilométernyi szilárd burkolatú önkormányzati útja volt, és a megépült utak nagyban segítik a tulajdonos szőlőgazdák közlekedését, a területek gyorsabb művelését, a lehulló csapadék elvezetését.  A polgármester megemlítette, hogy a tervek szerint a projektben, Tarcal Község önkormányzatára eső pénzügyi keret maradványösszegéből további egy kilométernyi szilárd burkolatú dűlőutat tervez megépíteni a Tokaji-hegyen lévő TV torony közúti becsatlakozásáig.

Az érintett 2-2,5 méter széles 20 cm vastagon betonozott utak burkolatát az út tengelye felé lejtő kétoldali 2,00-2,50 %-os, a padkát a zöldsáv felé lejtő 5,00 %-os eséssel alakították ki Tokaj-Tarcal határában.