TAKÁCS ANDRÁS DÍJJAL TÜNTETTÉK KI A TOKAJ-HEGYALJAI PIACOT

Harmadik alkalommal került sor a Takács András Emlékdíj átadására Bodrogkeresztúron, amelynek idén a Tokaj-Hegyaljai Piac lett a kitüntetettje. A Takács András emlékére alapított díj célja, hogy minden évben olyan ember vagy kezdeményezés kapja meg az elismerést, amely tevékenységével – saját munkáján túlmutatva – hozzájárul a borvidék felemelkedéséhez, népszerűsítéséhez, fejlődéséhez és örökségvédelméhez.

A Bodrogkeresztúri Faluházban megtartott eseményen Molnár Péter a Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja Társaság elnöke bevezető beszédében hangsúlyozta a borvidéki emberek együtt gondolkodásán túl az egyén és a közösség felelősségvállalásának fontosságát is, amely a díjátadóval egybekötött Világörökségi Szakmai Nap fő témája is. Véleménye szerint jó irányba halad a borvidék, amely kiváló keretet biztosít a fejlesztésekhez, viszont a borvidéki emberek dolga élni a lehetőségekkel.

Fennállásának 5 éves évfordulój át ünneplő Tokaj-Hegyaljai Piac szervezői 55 piaci eseménnyel a hátuk mögött vehették át a megtisztelő díjat, elmondva a piac történetét, célját és eddigi eseményeit. A csapat szívvel lélekkel szervezi minden hónap második vasárnapján a piacot, amely a borvidék iránti szerelemből, az itt élő ember tiszteletéből és a számos értéknek bemutatása iránti vágyból táplálkozik. Az esemény több, mint piac, a helyi termelők és kézművesek megjelenésén túl küldetése a közösségépítés, a hegyalja iránti szeretet átadása.

A Világörökségi Szakmai Nap keretén belül több előadásra is sor került. Az érdeklődők Demeter Ervin megyei kormánymegbízott, Rák József, Hercegkút polgármestere, Albert Krisztina, a Világörökségi Gondnokság munkatársa, Kovács Ágnes építész és Dr. Dankó József nyugalmazott pedagógus  előadásait hallhatták, a program pedig kerekasztal beszélgetéssel zárult.

Az előadók a borvidék múltjáról, jelenéről és jövőjéről értekeztek, amelyhez szorosan hozzákapcsolódik világörökség cím elnyerése, az ezzel járó feladatok, az értékek megőrzésének fontossága. Demeter Ervin kifejtette, hogy a jelenlegi Tokaj-Hegyaljai intézményrendszer, úgy, mint a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács és azon belül a Világörökségi Gondnokság, illetve a Tervtanács, a Főépítészeti Hálózat jó alapot és stabil hátteret biztosít a borvidéknek céljai megvalósítására.

A tavaly díjazott Kovács Ágnes építész, a Településképi Arculati Kézikönyvek Tokaj-Hegyalján előadásában kitért a települési egységes arculat kialakításának jelentőségére, amely a régi és az új összehangolását jelenti.

A Világörökségi Gondnokság képviseletében Albert Krisztina számolt be a szervezet működéséről, tevékenységéről, a világörökség nemzetközi vonatkozásáról, arról, hogy a cím elnyerésével egy nagy nemzetközi család tagja lett a borvidék, és az ezáltal adott lehetőségeket ki kell használni.

A Takács András díjas Rák József, Hercegkút polgármestere túlmutatva Hercegkúton a Tokaji borvidék helyzetét elemezte és hangsúlyozta a 27 település összefogásnak fontosságát, amely elengedhetetlen a borvidék jövője szempontjából.

A helynek szelleme, művészete és mítosza van, mondta Dankó József nyugalmazott tanár, aki Hamvas Béla szellemében mesélt Tokaj-Hegyaljáról, annak kiválóságáról, sokszínűségéről.

A kerekasztal beszélgetés során a meghívott vendégek a személyes felelősségvállalás fontosságát hangsúlyozták az értékek megőrzése és a borvidék jövőjét illetően. Meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy kedvezőtlen demográfiai mutatók pozitív irányba mozduljanak el, a fiatalokat érdekeltté kell tenni abban, hogy otthon képzeljék el a jövőt, olyan kínálatot kell biztosítani, amely vonzóvá tudja tenni számukra az életet vidéken.

A szellem nem tudás, nem intelligencia, nem műveltség, nem okosság, a szellem a világelemek közül az egyetlen, amely számára nincs lehetetlen, amely bármit akar meg tudja tenni, üzeni Hamvas Béla, amely jó útravaló lehet mindenkinek, de elsősorban a borvidéken élőknek, akik rendelkeznek ezzel a szellemmel.

Fotók: Erdős József(Hegyalja.info)

 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]