
A Tokaj-Hegyalja Egyetem második alkalommal rendezi meg a Tokaj Wine Congress rendezvénysorozatát 2024. október 27. és 30. között. Az esemény Sárospatakon és a Tokaji borvidék több ikonikus helyszínén várja a hazai és nemzetközi szakembereket, hogy naprakész tudást és innovatív megoldásokat mutasson be a szőlészet és borászat területén.
A kongresszus fő célja, hogy a résztvevők megismerhessék az iparág legújabb trendjeit, valamint a szektor fenntarthatóságának és versenyképességének növeléséhez szükséges fejlesztéseket. Prof. dr. Kéri Szabolcs, az egyetem rektora szerint a rendezvény különleges alkalom arra, hogy a szakma képviselői globális kihívásokra keressenek gyakorlati megoldásokat, kiemelve a digitalizáció és a robotika szerepét is.
Az esemény hat tematikus szekcióban zajlik majd, amelyek a borászat legkülönbözőbb területeit érintik. A természetes édes borok mellett a buborékos italok, pezsgőkészítés, valamint a bor és egészség kapcsolatának kutatási eredményei is napirendre kerülnek. A kongresszus kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra, a márkaépítésre, a fogyasztói szokások változására, valamint a borturizmus új trendjeire.
A résztvevők több mint tizennégy országból érkeznek, és a programokat a nagyközönség számára is elérhetővé teszik online közvetítés formájában, regisztrációval. Az esemény különlegessége, hogy a szüreti időszakra esik, így a látogatók a borvidék mindennapi életébe is bepillantást nyerhetnek.