LOGÓPÁLYÁZATOT HIRDET TOKAJ

A Tokaji Borvidék, mint Magyarország egyedi, világörökségi kultúrtája, 27 település összefogásával kandidál az Európa Kulturális Fővárosa 2023. címre. Az eseménysorozathoz Tokaj Városa és a borvidék 26 települése – a pályázat első dokumentumainak benyújtása előtt – átgondolt, széles körben támogatott arculatot szeretne kialakítani.

Ezért Tokaj Város Önkormányzata nyílt logópályázatot hirdet az eseményhez kapcsolódóan, melyre mindenkitől – amatőröktől és professzionális alkotóktól is – vár terveket. Cél a borvidéki települések összefogásának a vizuális megjelentetése, amely tükrözi a hagyományokat, ugyanakkor innovatív, egyedi védjegye lehet az elnyerendő címnek. Az első három helyezett kiválasztása szakértői csoport döntése alapján dől el. A részletes pályázati felhívás a www.tokaj.hu/logopalyazat címen elérhető.

Tokaj Város és a Borvidék – Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat
A Tokaji Borvidék számára az Európa Kulturális Fővárosa pályázat jóval több, mint városok, térségek közötti verseny. A pályázat alkalmat teremt a Borvidék hosszú távú kulturális alapú stratégiájának elkészítésére és következetes megvalósítására. A 27 település egyedülálló vallási-, történelmi- és a kapcsolódó borkulturális múltja és jelene, egy közös cél felé történő összefogása ideális alapot jelent a következő évtized fejlesztéseihez.

A térségi összefogás révén a pályázat számos előnnyel jár:
• a Borvidék pályázata egyedülálló és különleges lehetőség, hiszen 27 település összefogással valósul meg, a települések elkötelezettek a kulturális alapú településfejlesztés megvalósításában
• a térség számára már a pályázat elkészítése is lehetőség: a pályázat kidolgozásában, munkacsoportok formájában lehetőség nyílik a helyi értelmiség összefogására, közös gondolkodásra és közösségi munkára. Ebben a munkában a közösségi és hosszú távú, fenntartható tervezés szempontjai érvényesülnek: a térségi véleményformálók és társadalom mellett részt vesznek a környék iskolái, felsőoktatási intézményei, a civil szervezetei és a helyi kulturális, gazdasági szereplői, csakúgy mint az országos jelentőségű kulturális intézmények is.
• Az Európa Kulturális Főváros 2023. évre vonatkozó pályázat kidolgozásába bevonja a magánszféra helyi és országos szereplőit is, kiemelten kezelve a kreatív ipart és a professzionális gazdasági, kulturális szolgáltató szereplőket. 2016 októberében ebből a célból Kulturális Fejlesztési Klaszter létesül.
• A Tokaji Borvidék kulturális infrastruktúra hálózata erőteljes fejlődést mutatott az elmúlt években. Tokaj Város esetén az elmúlt tíz évben több mint hárommilliárd forintot fordítottak kulturális infrastruktúra fejlesztésére. Megépült a kulturális és konferencia központ, mellette zöldmezős beruházásként a Paulay Ede Színház, elkészült a Világörökségi Bormúzeum és a 2500 ember befogadására képes szabadtéri Fesztiválkatlan.
• A pályázat kidolgozása során a Borvidék kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra, valamint a tervezett kulturális és infrastrukturális beruházások illeszkednek a térség hosszú távú fejlesztési koncepciójához.
• A Tokaji Borvidék az Európa Kulturális Fővárosa év kapcsán a fejlesztések fókuszát az infrastruktúrafejlesztésen kívül a nemzetközi szinten is kiemelkedően gazdag kulturális és művészeti programkínálatra kívánja helyezni.