Látkép, ahol minden a szemnek szól! Panoráma túraút épül a Tokaji borvidéken

Már várja a túrázni vágyókat a közel száz kilométer hosszú panoráma túraútvonal első négy szakasza. A teljes túraútvonal a borvidék két Sátorhegyi végpontját, Abaújszántót és Sátoraljaújhelyt kapcsolja majd össze. A fejlesztés a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. irányításával valósult meg.

Nyolc, közel egyenlő hosszúságú gyalogos, bakancsos túraút épül a világörökségi borvidéken, amelynek célja az egyedi természeti és táji örökség, a térség különleges adottságainak bemutatása.  A szakaszok általában két borvidéki települést kötnek össze, így a kirándulás könnyű fizikai megterheléssel, 2-4 órás természetben töltött kikapcsolódás lehetőségét nyújtja a borvidékre érkező természetjáróknak.

A túrázni vágyók már elindulhatnak a panorámaút első négy szakaszán (Abaújszántó-Tállya-Mád-Bodrogkeresztúr-Szegi), ott információs és útbaigazító táblák segítik őket az tájékozódásban.

Első körben az Abaújszántó-Mád-Tállya szakasz dűlőinek, enyhén emelkedő lankáinak bejárását ajánljuk. A táblákon elhelyezett QR kód, angol és magyar nyelvű leírások (dűlőkről, geológiai jellemzőkről, ismertebb látnivalókról) és nagyméretű 3D-s térképek adnak tájékoztatót a bejárásra váró területekről.  

A túra kezdőpontja az Abaújszántói Szent Ivó kápolna, mely a város déli peremén, közvetlenül a 39-es számú főút mellett található. A kápolna mind gyalogosan, mind gépjárművel jól megközelíthető helyen, Abaújszántói fürdő vasúti megállótól 650 méterre, Abaújszántó művelődési ház autóbuszmegállótól 800 méterre található.

A Sátor hegy lefutó gerincét délről kerüljük, a távolban feltűnik a Krakkó, amely 402 méter magasságával uralja a keleti horizontot. A jól belátható horizonton a déli, dél-nyugati irányban a Szerencsi-dombság csúcsai magasodnak. Jól felismerhető a Golop fölött magasodó Somos-hegy, a Gárdony-tető, Kassa-hegy, Céklás-tető. A Monokhoz közeli Szőlős-hegy és néhány „háromszázas” csúcs a Szentes és a Nyírjes. Két és fél kilométert haladva dél-keleti irányba előtűnik a Tokaji- Kopasz hegy, tiszta időben a Nagy-Alföld észak-keleti síksága is jól érzékelhető. A hegy oldalából felismerhető a volt Szerencsi cukorgyár kéménye és Ond településrész fölött magasodó Fekete-hegy tömbje is, előterében a Patócs-tetővel, háttérben a Golop fölött magasodó Somos uralja a tájat. Monok felé tekintve a nyugati horizonton a háttérben eltűnő sötét vonulat a Bükk-hegység.

Élvezzük a Tokaji borvidék csodálatos természeti adottságait!

Jó túrázást és természetjárást kívánunk!