KOMPLEX FELMÉRÉSSEL INDUL A TOKAJ BORVIDÉKET CÉLZÓ FEJLESZTÉSI PROGRAM

komplex...Már az idei nyár végével a legtöbb projekt tekintetében megkezdődhet a tokaji borrégió felemelését célzó, 100 milliárd forint fejlesztési forrás megfelelő elhelyezését biztosító BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Program megvalósítása. A kormány célja, hogy az összeget a lehető leghatékonyabban használja fel a kiemelt borrégió fellendítésére, így első lépésként egy komplex felmérést végez el, hogy felmérje a térség társadalmi és gazdasági helyzetét, igényeit és fejlesztési lehetőségeit.

A tokaji borrégió felemelését célzó BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Program felügyeletét a július 2-án megalakult önálló testület, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács fogja végezni. A tanács – az 1996-os területfejlesztési törvény tavalyi módosításának megfelelően – a programra az évtized végéig szánt 100 milliárd forintos állami fejlesztési összeg felhasználásáért és koordinációjáért felel majd, de egyéb térségi fejlesztési források felhasználásáról is dönt. A feladatok végrehajtását a tanács alakuló ülésén megalapított Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. végzi el, amelynek ügyvezetőjeként a tagok Kolozsváry-Kiss Árpádot választották meg.

„Célunk, hogy a fejlesztések egységes rendszerben, a lehető leghatékonyabban valósuljanak meg, megfelelve az állam, a települési önkormányzatok, a szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozó gazdák, a helyi vállalkozók, a civil szervezetek, valamint a lakosság igényeinek. Ennek érdekében, első lépésként, elindítunk egy komplex felmérést, hogy átfogó képet kaphassunk a borvidék valós helyzetéről, illetve hogy a fejlesztési tanács megalapozott döntéseket hozhasson a fejlesztési prioritásokról, és azok megvalósításáról. Mindannyiunk érdeke, hogy a forrásokat a lehető leghatékonyabban használjuk fel, hogy az ország kiemelt borrégióját vissza tudjuk emelni az őt megillető nemzetközi rangra” – hangsúlyozta Kolozsváry-Kiss Árpád.

A BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Program koordinációjáért felelős Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács elnöke a tagok egyhangú döntése értelmében Tombor András, a Tokaj Kereskedőház Zrt. felügyelőbizottságának elnöke, alelnöke pedig Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke lett. A kormány két főt delegál a testületbe: Héjj Dávidot a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter képviselőjeként, Tipold Ferencet pedig a területfejlesztés stratégiai tervezéséért felelős miniszter képviselőjeként. A tanács megalakulását a Nemzetgazdasági Minisztérium készítette elő.

A kormány tavaly év végén döntött a 27 települést magában foglaló Tokaj Borvidék kiemelt fejlesztési térséggé nyilvánításáról, valamint a BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Program elindításáról. A program első ütemének megvalósítására a kabinet mintegy 33 milliárd forint hazai és európai uniós forrás átcsoportosítását hagyta jóvá. Az évtized végéig pedig összességében mintegy 100 milliárd forintnyi hazai és európai forrás érkezhet a Tokaj Borvidékre a borágazat és a kapcsolódó szektorok fejlesztését célzó beruházásokra, valamint a hosszú távú programok megvalósítására.

A borágazat fejlesztésének első számú célja, hogy a Tokaj Borvidéken valódi minőségi szőlőtermesztés nyerjen teret, a világszínvonalú bortermelés érdekében. A cél érdekében jelentős forrásokat lehet majd felhasználni komplex szőlészeti és ültetvénymegújításra, a termelési feltételek gyökeres átalakítására.
***
A Tokaj Kereskedőház Zrt.-ről:
A Tokaj Kereskedőház Zrt. a Tokaj Borvidék legnagyobb borgazdasága, kulcsszereplője. A Magyar Állam tulajdonában lévő nemzeti pincészet, amely a 2002 óta az UNESCO Világörökség része címet is viselő történelmi Tokaj Borvidék legnagyobb borászataként a magyar borászati tradíció őrzője és védelmezője. Tevékenysége elsősorban a szőlőalapanyag termelésére és felvásárlására, borkészítésre és borértékesítésre, valamint borkóstoltatásra épül. A Tokaj Kereskedőház Zrt. 70 hektáros saját szőlőterülettel rendelkezik, emellett 1000 hektár területről, közel 1500 ezer kistermelőtől vásárol fel szőlőt. A fejlődést mutatja, hogy 2013 októberében többmilliárd forint értékű beruházás indult el a társaság tolcsvai telephelyén, a pincészet hűthető tartályparkjának kiépítését, új palackozó üzemet, valamint az ehhez kapcsolódó infrastruktúra kialakítását célul kitűzve.

A Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanácsról: A 2014. július 2-án megalakult Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács feladata a BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Program keretében ellátni a területfejlesztési koncepció és program kidolgozását. A tanács célja, hogy az állam által tavaly decemberben, a Tokaj Borvidék fejlesztési céljaira elfogadott 100 milliárd forintos összeg a 2014-2020-as uniós költségvetési időszak alatt hatékonyan legyen felhasználva, és a felhasználás megfelelően legyen koordinálva. A tanács elnöke Tombor András, a Tokaj Kereskedőház Zrt. felügyelőbizottságának elnöke, alelnöke Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.