Élet a Hernád és Bodrog között – Konferenciasorozat az Interreg Szlovák-Magyar határon átnyúló együttműködés jegyében

 

Projekt neve: Élet a Hernád és a Bodrog között (HOBO ID: FMP-E/2001/4.1.008)
Vezető partner: Agentúra na podporu regionálneho rozvoja Košice, n.o.
Partner: Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft.
Projekt költségvetése: 58 800,88 EUR ERFA hozzájárulás: 49 980,74 EUR

 

Négy helyszínen Alsómihályiban (SK), Hernádzsadányon (SK), Tokajban és Füzérradványon tartott közös konferenciasorozatot a Kassai Regionális Fejlesztési Ügynökség és a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft., az INTERREG V-A SZLOVÁKIA Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alap keretei között. 

Az „ÉLET A HERNÁD ÉS A BODROG FOLYÓK KÖZÖTT” (HOBO) névre keresztelt projekt fő célkitűzése a Bodrog és a Hernád folyók által határolt, határon átnyúló térség gazdasági és turisztikai fejlesztésének összehangolása a 2021-2027 fejlesztési ciklusban.

Az Európai Unió támogatásával megvalósult program a terület big data módszerrel történő felmérésével indult el. A feltáró, elemző munkát közösen az Etix Kft. (SK) és az Innocity Kft (HU) végezte. A határ mindkét oldalát vizsgáló társadalmi, gazdasági, demográfiai elemzés célja, hogy a jövőbeli Interreg pályázatok ezen kutatási eredmények figyelembe vételével készüljenek el.

 

A HOBO egyik legfontosabb feladata a hálózatépítés és határon átnyúló partnerségek létrehozása, a potenciális pályázók által létrejött partnerségi hálózat kialakítása.

Erényi Tünde, az Infó Pont, Kassa Megyei Önkormányzat Régiófejlesztési Főosztály osztályvezetője bemutatta a 2021-2027-s Interreg program fejlesztési prioritásait és azt is elárulta, hogy az első pályázati kiírások előreláthatólag 2023. januárjában kerülnek kiírásra. Az SKHU program szlovákiai szakértője hangsúlyozta az együttműködés fontosságát a határ menti szervezetek, gazdasági szereplők között, ugyanis a korábbi gyakorlattól eltérően az új ciklusban, a pontszerű fejlesztéseket nem támogatja a Közös Program, a hálózatba illeszkedő ötletek nyernek csupán támogatást.

A magyarországi eseményeken részt vettek a térség országgyűlési képviselői, Dr. Koncz Zsófia és Dr. Hörcsik Richárd is. 

A találkozók a program első lépésének tekinthetőek, a cél a partnerségi kapcsolatok, közös projektötletek megszületése. A szervezők szeretnék elérni, hogy olyan pályázatok kerüljenek benyújtásra a következő 2021-2027-es támogatási időszakban, amelyek az elemzés eredményeire támaszkodnak, holisztikusan illeszkednek a határon átnyúló kulturális és – outdoor turizmus fejlesztési célkitűzéseihez.

Ennek érdekében állítják össze a projekt tárházát, amihez 2022. március 28-ig, az info@tbft.hu címre várják a mellékletben szereplő adatlapon az önkormányzatok, civil szervezetek, egyházak projekt ötleteit, partner keresési felhívásait.

Kérdőív

    Partnerséget építünk

Interreg V-A Együttműködési Program Szlovákia – Magyarország Kisprojektek Alap
www.skhu.eu
www.viacarpatia-spf.eu

 

A projekt az Európai Unió támogatásával,  az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.
“A sajtómegjelenés tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját!”