WEBOLDAL GYEREKEKNEK A TOKAJ-HEGYALJAI VILÁGÖRÖKSÉGRŐL Copy

Elindult a tokajhegyaljagyerekeknek.hu weboldal, amely a Tokaj-Hegyalja gyerekeknek oktatási program részeként valósult meg. A weboldalból, könyvből, pályázatból és módszertani anyagból összetevődő oktatási program célja, hogy a helyi értékeket játékos, innovatív formában ismertesse meg a 8–12 éves korosztállyal. A programot a „Humán kapacitások fejlesztése a Sárospatak-Tokaj térségben” című EFOP projekt keretében valósítja meg a kultúrAktív Egyesület a Tokaji Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. megbízásából.

A látogatókat Szeles, a gólya és Berkec, a béka köszönti. Ők a weboldal és a könyv vezető figurái, akik végigkalauzolják a gyerekeket a tokaji világörökségen.

A tokajhegyaljagyerekeknek.hu weboldal böngészhető térképen, játékokon és sétaútvonalakon keresztül mutatja be a tokaji világörökséget, válogatás látható rajta a projekt részeként meghirdetett rajzpályázat alkotásaiból, valamint a pedagógusok módszertani ötleteket és anyagokat is találhatnak.

A látogatók a térképen a településekre kattintva a felugró ablakokban rövid, illusztrált szövegeket olvashatnak Tokaj-Hegyalja épített, természeti és kulturális örökségéről, a kiemelt világörökségi helyszínekről.

A felugró ablakokban szereplő információkból összeállított játékos kvízek vidám tudáspróbára hívnak. Aki szeret társasozni, kinyomtatható társast is talál az oldalon, amely a vesszőtől a pincéig követi a szőlő útját.

A helyszíni felfedezést a séta menü letölthető és kinyomtatható sétalapjai segítik, tokaji, sárospataki, Mád környéki, és Bodrog vidéki látnivalókkal.

A weboldal pályázat menüjében megtekinthető egy válogatás „Az én Tokaj-Hegyaljám” címmel meghirdetett rajzpályázatra érkezett alkotásokból.

A tanároknak szóló menüponton keresztül a pedagógusok az épített környezeti neveléshez kapcsolódó módszertani segédanyagokat, feladatlapokat érhetnek el.

A könyvhöz és a weboldalhoz oktatási program kapcsolódik, rajzpályázattal, online módszertani workshopokkal pedagógusoknak és – a vírushelyzettől függően – iskolai aktivitásokkal. Szeptemberben minden negyedik osztályos hegyaljai diák megkapja a Tokaj-Hegyalja gyerekeknek című könyvet, amelyből belelapozó is felkerül majd a tokajhegyaljagyerekeknek.hu weboldalra