VILÁGÖRÖKSÉGI SZAKMAI NAP TÁLLYÁN

18 éve tarthatjuk számon Tokaj-Hegyalját, mint világörökségi helyszínt, ugyanis az UNESCO 2002-ben „Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj” névvel vette fel a világörökségi listára a régiót. A Tokaji borvidék a világban egyedülálló „ezeréves”, folytonos megújulásra képes szőlészeti-borászati kultúrája, több mint 3000 pincéje, pincerendszere, változatos épített öröksége, gazdag természeti értéke, régészeti kincsei és szellemi öröksége okán került fel a rangos listára.

2020. augusztus 17-én, a tállyai Maillott kastélyban Világörökségi Szakmai Nap megrendezésére került sor, ahol Dr. Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntő beszédében elmondta, hogy az eddigieknél is nagyobb mértékben biztosítja a Kormány a térség megerősödését.

 

A miniszter hangsúlyozta, a múlt és a hagyományok őrzése, illetve a gazdaság fejlesztése ugyan az egyik legfontosabb állami feladat, de az állam csak a kereteket adhatja meg, mindenkinek saját magának kell felépítenie üzletét és az adott közösséget.

– A térségben a fejlesztések elkezdődtek, az irány jó, de a mű még távol van a késztől, így az alkotó sem pihenhet, sőt új alkotótársakra is szükség van, hogy még nagyobb lépéseket tehessünk előre. Mint ahogy az amerikai nagykövet a közszolgálati televízióban elmondta, Magyarország a maga gyönyörű tájaival, érdekes kultúrájával, finom ételeivel és boraival a világ egyik legjobban őrzött titka, mert olyan keveset lehet róla tudni. Közös érdek, hogy a féltve őrzött titok a mienk maradjon, de kevésbé legyen titok, minél többen látogassanak a régióba, egyre többet csodálhassák meg ezt az egyedülálló természeti környezetet, kóstolhassák meg a rendkívül finom borokat és ismerkedhessenek mindazzal, amit ez a tájegység Magyarország számára jelent – mondta a miniszter.

Demeter Ervin, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei kormánymegbízott arról beszélt, hogy Tokaj hírneve mindig túlmutat az országon, de időről időre meg kell erősödnie a térségnek. A világörökség nem csak egy megítélt cím, hanem feladatot is jelent. Olyan értéket képvisel, amit nem csak érdemes, de kötelességünk is megtartani az utókor számára. Akkor őrizzük igazán ezt a világörökséget, ha képesek vagyunk fejleszteni is, amit a mai funkció szerint élő mechanizmus legyen.

Dévald István a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. ügyvezetője beszámolójában elmondta, hogy a borvidéken jelenleg is több milliárd forint értékben zajlanak a világörökséget érintő fejlesztések. Kiemelte, hogy a térségnek nemrégiben saját kormánybiztosa lett Wáberer György személyében, így további forrásokra számíthat a régió.

A konferencián előadást tartott még Bárdos Sarolta a Tokaji Borbarátnők Társasága képviseletében „Családi tradíciók őrzése nőként a világörökségi borvidéken” címmel. Majd Bodonyi Csaba Ybl és Széchenyi díjas építész előadásával folytatódott a rendezvény, amely a „Örökség, progresszió, szemléletformálódás, dilemmák” nevet kapta.

Fotó: Kiss Viktor

A szakmai napon „A 2019-es év legjobb Tokaj-Hegyaljai Tervei” című építészeti kiállítás várta a vendégeket, valamint átadták a kormányhivatal által alapított az „Év legjobb Tokaj-Hegyaljai terve” építészeti alkotói díjat is, amelyet többek között a Dévényi Márton és Gyürki-Kiss Pál kaptak, a tállyai Gencsy-kúria felújításának, illetve új apartmanházának és borászat építésének terveiért. A kiállítás augusztus 31-ig tekinthető meg a tállyai Maillott kastélyban.