TÁRGYALÁSOK KEZDŐDTEK A HATÁRON ÁTNYÚLÓ TURIZMUS ÚJRAINDÍTÁSÁRÓL

A határon átnyúló turizmus újraindítása volt a témája annak az online konferenciának, amely az Interreg Epicah projektpartnerei között zajlott 2020. május 15-én.

A Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. képviseli a Tokaji borvidéket abban az Interreg Epicah nemzetközi projektben, amelynek a célja a határokon átnyúló természeti és kulturális örökség népszerűsítése és védelme. A nyolc országot felölelő program a koronavírus okozta válsághelyzet megoldásait kereste az online találkozón. A másfél órás konferencián az egyes országok turisztikai helyzetének értékelése mellett a „Tourism Postcovid in Europe” című dokumentum elfogadására is sor került.

A vírus turizmusra gyakorolt hatásait összefoglaló anyag a helyzetfelmérés mellett javaslatokat fogalmaz meg a „cross-border” turizmus újraindításával kapcsolatban az Európai Bizottság Turizmusért Felelős Bizottságának és az illetékes Európai Uniós palamenti képviselőknek. A javaslat célja, hogy az Európai Unió támogassa a határokon átnyúló területek turizmusfejlesztését, mivel ezek a desztinációk lehetővé teszik a látogatók biztonságos fogadását.

A dokumentum itt érhető el: https://www.tbft.hu/wp-content/uploads/2020/05/EPICAH_postCOVID-tourism_FINAL_EN.pdf

Tekintve, hogy a közeljövőben a belső piac élénkülése várható, így az utazások nagy része autós utazássá válik. Ez nagy lehetőséget jelent a határ menti úticélok számára, mivel várhatóan megnő az igény az aktív turizmus, illetve az ökoturizmus iránt. A túlzsúfolt célállomások helyett a lassú turizmus nyer teret, amely kedvez a legtöbb határokon átnyúló régiónak.

A következő időszakban Portugália váltja Németországot a soros Európai Uniós elnökségben, így várhatóan nagyobb teret kap a határon átnyúló kulturális- és természeti turizmus fejlesztése is, ami a Tokaji borvidék és Szlovákia turisztikai együttműködésének is kedvez majd,.