ÖSSZEFOGÁSSAL TOKAJ-HEGYALJÁÉRT

Megújították az összefogásról szóló nyilatkozatukat a Tokaj borvidék polgármesterei. A világörökségi címmel rendelkező történelmi borvidék vezetői Tokajban a Fesztiválkatlanban írták alá a kontraktust.

A nyilatkozat azon az együttműködésen alapul, amelyet még 2001-ben az akkori településvezetők Budapesten a Magyar Borok Házában fogadtak el és a térség településeinek az összefogásáról, a hagyományok ápolásának fontosságáról szól. A megújított kiáltvány is ezt hangsúlyozza, kiemelve a világörökségi terület védelmét, annak fenntartását és értékőrző használatát. Természetesen a tokaji bor hírnevének és ismertségének növelése is része a településvezetők által aláírt nyilatkozatnak valamint a Polgármesterek Bora, mint egyedülálló kezdeményezés továbbfolytatása.
Az ezredfordulón indított összefogást akkor Nyikos István, a Magyar Borok Házának elnöke valamint Hegedűs Zoltán és Májer János korábbi tokaji polgármester indította el. A névadó település jelenlegi vezetője ünnepi beszédében kiemelte, a térség hálával tartozik nekik, hiszen egy két évtizede jól működő hagyományt teremtettek meg.

– Az ötletgazdák még a világörökségi cím elnyerése előtt hívták életre a térségben Polgármesterek Borát illetve ők voltak azok, akik egy asztalhoz ültették és közös gondolatokat fogalmaztak meg a hegyaljai polgármesterekkel az együttműködésről. De az épület, ahol most ezt az ünnepi alkalmat tartjuk szintén Májer János akkori polgármester mellett Nyikos István kezdeményezésére épülhetett meg, ő volt az, aki a fesztiválok során az akkor még üresen álló kőbányába koncerteket, előadásokat álmodott meg – hangsúlyozta Posta György polgármester. A rendezvény házigazdája hozzátette, a közel húsz évvel ezelőtti aláírókhoz képest ma már csak Szamosvölgyi Péter Sátoraljaújhely polgármestere tölti be a tisztséget.

Hörcsik Richárd Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője az eseményen elmondta, azon kevesek közé tartozik, akik tizenkilenc éve ott voltak akkor, amikor megszületett ez az egység.
– Ez az összefogás most még fontosabb, mint korábban. Nem csak azért kell megújítani, mert új polgármester hölgyek és urak dolgoznak a térségben, hanem mert egy olyan fejlődési lehetőség előtt áll Tokaj-Hegyalja, ami csak rajtunk múlik. Miniszterelnök úr és a kormányzat szándéka világos a térség fejlesztését illetően, ezt csak mi ronthatjuk el. De mi tudjuk többé tenni is Hegyalját, amiért közösen kell dolgoznunk – emelte ki Hörcsik Richárd, aki beszédében megemlékezett Koncz Ferenc képviselőre is, akivel együtt munkálkodtak a térségért.

Molnár Péter, a Hegyközség Tanács elnöke beszédében elmondta, hogy kötelességünk összefogás. Rövid történelmi kitekintésében is az összefogás erejét hangsúlyozta, ennek köszönhető az első zárt borvidékként való megjelenés, és a szőlőtermőhely klasszifikéció. Az összefogás az egyetlen út.

Dévald István, a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. ügyvezetője ünnepi beszédében elmondta, hogy a Tokaji bor a legfontosabb turisztikai látványossága térségnek, ezt számos nemzetközi kutatás is igazolja, így ez az összefogás annak az évszázados hagyománynak a megpecsételése, amely a tokaji borhoz kötődik. A Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács újonna kinezevett elnökével, Wáberer Györggyel az a fő cél, hogy a turzmus fejlesztése által megélhetést biztosítsanak az ittélőknek. 

A rendezvényen részt vett Koncz Zsófia is, akik a kormánypárt az időközi választásokon képviselőjelöltként indít. Beszédében elmondta, édesapja szerencsi polgármesterként és országgyűlési képviselőként is aktív résztvevője volt ennek a közösségnek.
– Az a tizenkilenc év, ami az előző nyilatkozat aláírása óta eltelt rendkívül sikeres és eredményes volt a településeknek. Az pedig világszinten is egyedülálló, hogy minden településvezető partner az összefogásban és a borvidék fejlődésének elősegítésében – mondta el a képviselőjelölt.

Májusban a világjárány okozta helyzet miatt elmaradt a Tokaji Bornapok, így a Polgármesterek Borának átadója sem történt meg. Ezt pótolva a Fesztiválkatlanban tartott eseményen Goreczky Gergelytől, a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatójától és Áts Károly főborásztól vehették át a kereskedelmi forgalomba nem kerülő borkülönlegességet a települések képviselői.

Erdős József