KÖZÖSSÉGI BORÁSZATOK ÉPÜLTEK A TOKAJI BORVIDÉKEN

A Közösségi Infrastruktúra projekt keretében Hercegkúton, Bodrogkisfaludon és Tállyán is elérhetőek a közösségi borászatok. A Tokaji borvidék termelői számára nonprofit alapon hozzáférhető minőségi borászati infrastruktúra fejlesztés közel 8,2 milliárd forintból valósult meg.

Fontos feladat a korszerű technológia segítségével a minőségi tokaji borkészítés lehetőségének biztosítása a szőlő- és bortermelés valamennyi piaci résztvevőjének. Három helyszínen, zöldmezős beruházás keretében jött létre egy-egy korszerű borászati üzem, mely üzemek elsődleges feladata szőlőfelvásárlási, szőlő-feldolgozási és borászati technológia szolgáltatások nyújtása a termelők részére. Az üzemekben biztosítható a gyors szőlőátvétel és feldolgozás, a mérlegeléstől a mustalj szűrésig, a komplett borkészítési technológia egésze és elemei egyaránt.

A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa kizárólagos tulajdonosként 2016. januárjában alapította meg a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft.-t, a közösségi borászatok megvalósítása és üzemeltetése céljából. A működés első évében már 180 ügyfélnek nyújt szőlészeti gépimunka vagy borászati szolgáltatásokat a társaság, a beszerzési központban, illetve a hercegkúti és a bodrogkisfaludi szolgáltató borászati központokban. A program keretében épült fel a Borvidéki Kutató Központ tarcali új labor és iroda épülete is, korszerű borászati és mikrobiológia eszközparkkal ellátva.

Hercegkút és Tállya után, utolsó helyszínként a bodrogkisfaludi üzem is átadásra került, ahol beszerzési központ létesült, a szőlőműveléshez szükséges alapanyagok és eszközök széles választékával, és nem utolsó sorban kedvező árakkal. Az ünnepélyes átadáson részt vett Nagy István agrárminiszter is, aki szerint a fejlesztések révén javul a borok minősége és ez a közösségi projekt például szolgál más borvidékek számára is.

A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa a program minden elemével segíteni kívánja a helyben gazdálkodók munkáját. Kedvező alapanyagárak biztosításával a borászati központok korszerű, magas minőségű technológiával várják ügyfeleiket. A fejlesztés a bodrogkisfaludi beszerzési központtal, közösségi gazdabolttal kiegészülve teljeskörű segítséget nyújt a Tokaji borvidék borászainak, javítva ezáltal a szőlészet és borászat jövedelmezőségét, a térség fenntarthatóságát.

Bővebb információ: http://landmarktokaj.hu/