INTERREG EPICAH KONFERENCA TOKAJBAN: HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS

2018. szeptember 24-27 között az Interreg Epica nemzetközi projekt partneri találkozójának soron következő állomása – Olaszország, Spanyolország és Görögország után – a Tokaji borvidék volt. Nyolc ország képviselői vettek részt a tanulmányúton.

A Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. keretei között megvalósuló projekt célja a határokon átnyúló természeti és kulturális örökség népszerűsítése és védelme. A partnerekkel együttműködve különböző fejlesztési módszerek kerülnek kidolgozásra, amelyekből jelentés készül az Európai Bizottság számára. A jó gyakorlatok cseréjének köszönhetően olyan fejlesztési javaslat készül, amely iránymutatást ad a határon átnyúló programok javítására, a természeti és kulturális örökség eredményesebb kezelésére, turisztikai vonzerejének fejlesztésére.

 

 

 

 

 

 

Az 5 éves időtartamú projekt munkálatai 2017-ben kezdődtek Portugáliában, Portóban. A találkozón bemutatkoztak a projektben részt vevő partnerszervezetek, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Görögország, Észtország, Románai, Csehország, és Magyarország. Magyarország az alapfeladatok mellett a kommunikációs stratégia kidolgozását, a közösségi média felületek és a honlap kezelésének a feladatát kapta.

A szeptember 26-én Tokajban megrendezett konferencia célja az volt, hogy bemutassa Tokaj-Hegyalján és környékén megvalósult Interreg projektek, a határon átnyúló fejlesztési és turisztikai lehetőségek. Strommer Dávid a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. ügyvezetője és Xoan Vazquez Mao a program vezetője köszöntő beszéde utána bemutatásra kerültek a térségben megvalósuló az Interreg fejlesztések, úgy, mint a Füzéri vár felújítása, az Aggteleki Nemzeti Park megújulása vagy a Szent Erzsébet zarándokút kitáblázása. A Tokaj Borvidék Hegyközségi Tanács elnökének, Molnár Péter előadásának köszönhetően megismerhették a vendégek a Tokaji borvidéket, történelmét, jelentőségét. Ehhez kapcsolódóan Gál Zsombor a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség senior szakértője bemutatta a tokaji bort, mint a világon egyedülálló brandat.

 

 

 

 

 

 

A partnerszervezetek fél évente tartott találkozójuk alkalmával mindig törekszenek megismerni a vendégfogadó ország jó gyakorlatait, így nagy érdeklődés övezte a Hellowood Alkotótábor bemutatóját a konferencián, akik immár második éve építkeznek a Tokaji borvidéken. A kulturális értékek határon átnyúló közvetítésének nagyon jó példája Tóth-Kolár Krisztina főszervező előadásában bemutatott Keresztúri Esték programsorozat.

A Tokaji borvidéknek nemzetközi programokban való részvétele rendkívül fontos, hiszen kiváló lehetőséget jelent számára nemzetközi színtéren való megjelenésre. Más országok jó gyakorlatainak megismerése, az együttgondolkodás új lehetőségeket teremt a térségnek a fejlődésre.