Food & Wine Tourism Forum Olaszországban

2024. június 21-én Piemont régióban Grinzane Cavour adott otthont a Food&Wine Tourism Forumnak, ahol neves szakértők és előadók találkoztak, hogy megvitassák a turizmus jövőjét au UNESCO világörökségi helyszíneken.

Az idei év különleges alkalom volt a Food&Wine Tourism Forum életében, hiszen a Piemont  borvidékek világörökségi címének 10 éves fennállását ünnepelték. 2024. június 21-22 közötti  esemény a Piemonti térségben, a Grinzane Cavourban került megrendezésre, ahova a Tokaj-Hegyalja világörökségi kultúrtáj is meghívást kapott. 

Ezen alkalomból a kiemelkedő világörökségi borvidékek kerültek a fókuszba, ahol a Tokaji borvidék előadóként olyan világhírű térségek között kapott helyet, mint a Rajna-völgy, Champagne, Burgundia és a Douro borvidék. Az előadások során a jelenlévők mélyebb betekintést nyerhettek a Világörökségi Gondnokságok működésébe, tevékenységébe, szakmai és a klímaváltozás okozta kihívásaiba. 

 A Tokaji borvidék világörökségi kultúrtájat Horváth László, a Tokaji Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. szakembere mutatta be, kiemelve a térség egyedülálló történelmét, kulturális értékeit, a borok különleges minőségét és a Világörökségi Gondnokság tevékenységét. 

Érdekes előadást hallhattunk olyan kutatásokról, amelyek a világörökségi helyszínek ismertségét, elfogadottságát, a benne rejlő turisztikai potenciált elemezte. Az előadók részletesen elemezték, hogy milyen tényezők befolyásolják a látogatók döntéseit, és hogyan lehet ezeket a tényezőket kihasználni a turizmus fejlesztése érdekében. Az elfogadottság és a helyszínek iránti bizalom növelése érdekében kiemelték a helyi közösségek bevonását és az autentikus élmények nyújtását, amelyek hozzájárulnak a látogatók elégedettségéhez és a pozitív élmények megosztásához.

Az esemény különleges jelentőségét az adta, hogy a Piemont borvidékek világörökségi címének jubileuma révén még nagyobb hangsúlyt kapott az UNESCO által elismert területek turisztikai potenciáljának feltárása és fejlesztése. Az előadók részletesen bemutatták, hogyan lehet a kulturális örökséget és a borászatot összekapcsolni a fenntartható turizmus fejlesztésével, és hogyan lehet ezekkel a stratégiákkal hosszú távon is vonzóvá tenni a térséget látogatók számára.

A találkozó ismét bizonyította, hogy az együttműködés és a tapasztalatcsere kulcsfontosságú a világörökségi helyszínek között.  Rávilágított arra, hogy a világörökségi borvidékek nemcsak kulturális és történelmi értékeik miatt fontosak, hanem gazdasági és turisztikai szempontból is jelentős szerepet játszanak a régiók fejlődésében. A résztvevők hasznos tapasztalatokkal és új ötletekkel gazdagodva tértek haza, melyeket saját régiójukban is alkalmazhatnak majd.

Jó volt újra megtapasztalni, hogy a Tokaji borvidék világhírű természeti kincseivel és egyedülálló boraival méltó és büszke tagja lehet a világörökségi borvidékek nagy családjának.