Átadták a sátoraljaújhelyi Nemzeti Összetartozás Hídját, megvalósult a Tokaj-Zemplén Térségfejlesztési Program egyik legnagyobb beruházása

Fotó: Magyar Hírlap

Június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján ünnepélyes keretek között átadták a Sátoraljaújhelyen megépült Nemzeti Összetartozás Hídját, amely a Szár-hegyet és a Vár-hegyet köti össze. Ez a világ leghosszabb gyalogosan járható hídja, a Közigazgatási és Területefejlesztési Minisztérium támogatásával megvalósuló Tokaj-Zemplén Térségfejlesztési Program egyik legnagyobb és legjelentősebb beruházása.

A Tokaj-Zemplén Térségfejlesztési Program egyik fő célja, hogy a borvidék és Zemplén az ország harmadik legvonzóbb turisztikai térségévé váljon. A Nemzeti Összetartozás Hídja ehhez a célhoz is hozzájárul, hiszen a térség egyik legfőbb turisztikai attrakciójává válhat.

A 723,6 méter hosszú és 80 méter magas híd modern, íves kialakítása lenyűgöző panorámát nyújt a Zempléni-hegységre és Sátoraljaújhely városára. Az építkezés során a tartósságra és a minőségre különös figyelmet fordítottak, hogy az építmény ellenálljon az időjárás viszontagságainak. A projekt mintegy négymilliárd forintba került, és az építőknek még munkájuk van a két végponton, a Szár-hegyen és a Vár-hegyen, ahol az építés során keletkezett tájsebeket kell eltüntetniük.

Az átadó ünnepségen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta Trianon jelentőségét a magyar nemzet számára. Kiemelte, hogy a trianoni békediktátum örök seb és magyar stigma, amely a megmaradás küldetését hordozza magában. Beszédében kitért arra, hogy a nemzeti összetartozás három értelme – a gyász, a tanulságok levonása és a nemzeti büszkeség – egy egységet alkot, és hogy a magyarság megmaradt Trianon után.

Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere elmondta, hogy a XXI. század hídja összeköti a magyarság korszakait és történelmét a jelennel. Varga Tamás, a projektet kivitelező Graboplan-Industrie Kft. ügyvezetője beszámolt arról, hogy a híd terhelési vizsgálatai során 300 ember súlya alatt 1,2 métert süllyedt, és hogy a téli és nyári időszakok között két méter magasságkülönbség is előfordulhat.

A hídra való belépés ára 5000 forint, és a sátoraljaújhelyi és sárospataki lakosok 20% kedvezményt kapnak a jegyárakból lakcímkártya felmutatásával. Jegyeket a Vár Látogatóközpontban lehet megvásárolni, illetve mindkét hídfőnél jegyértékesítő automaták is rendelkezésre állnak, amelyeknél kizárólag bankkártyával lehet fizetni.

A Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács koordinálásával megvalósuló Tokaj-Zemplén Térségfejlesztési Program egyik legnagyobb beruházása a Nemzeti Összetartozás Hídja a térség egyik legfőbb turisztikai attrakciója, amely hozzájárul a borvidék és Zemplén turisztikai vonzerejének növeléséhez.